<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A kormányzat megszorító intézkedései a szállodaiparban is éreztetik hatásukat: az ÁFA megemelése több vonatkozásban is negatívan befolyásolja a 14-féle adónemmel terhelt ágazatot. A Magyar Szállodaszövetség attól tart, hogy a változások következtében nem csak a turistákat, hanem a külföldi turisztikai befektetőket is elveszítjük, derül ki az mfor.hu körképéből.

Márciustól emelkednek az árak

"Az ÁFA változás évközi bevezetése ráadásul nem teszi lehetővé, hogy módosítsunk a korábban kiajánlott árainkon" - mondta Kopócsy Andrea.- "Így az emelkedés más ágazatokkal ellentétben még nem hárítható át a vevőkre. Ezt csak 2007 márciusában tehetjük meg, amikor 8-10 százalékos emelkedés várható."

A szállodaszövetség szerint a gazdálkodási feltételek romlásával a vállalkozások kényszerű költségtakarékossági intézkedései a munkabérek stagnálását, munkahelyek megszűnését, a szálláshelyek fejlesztéseinek elmaradását idézi elő. Nem beszélve arról, hogy a szürkegazdaság kifehérítésére tett korábbi erőfeszítések így biztosan nem hozzák meg az elvárt eredményt.

A szervezet úgy véli, hogy a kormányzat által is kiemelten fontosnak tartott turizmus csak akkor erősödhet, fejlődhet tovább, ha ehhez megteremtik a kedvező gazdasági feltételeket. Ennek egyik legfontosabb eleme szerintük az lenne, ha a kereskedelmi szálláshelyek szolgáltatásait kedvezményes, öt százalékos ÁFA terhelné. Ezt a javaslatot egyébként korábban az adóreform bizottság is támogatta. A szövetség szerint nemzetgazdasági érdek, hogy ezt a költségvetés stabilizációja után meglehessen valósítani.

A GDP 8,5 százalékát megtermelő, és közel 400 ezer munkahelyet biztosító turizmus fontosságával egyébként a kormányzat is tisztában van. A megfogalmazott célok között szerepel, hogy a 2007-2013-as költségvetési időszakban a fejlesztési források 5 százalékát turizmusfejlesztésre fordítják, szemben a korábbi évek 1,8-2 százalékos arányával.

Ennek köszönhetően jelentősen bővülhet az ország idegenforgalmi kínálata, megújulhat 6-8 emlékfürdő, és további nagy projektek is megvalósulhatnak. Esély nyílhat arra is, hogy egy turista által elköltött átlagos pénzmennyiség 500 euróra növekedjen, míg a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák éves száma a jelenlegi 18 millióról 2013-ra 24 millióra bővüljön.

Kiss Gergely

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.