2p

A kormányzat megszorító intézkedései a szállodaiparban is éreztetik hatásukat: az ÁFA megemelése több vonatkozásban is negatívan befolyásolja a 14-féle adónemmel terhelt ágazatot. A Magyar Szállodaszövetség attól tart, hogy a változások következtében nem csak a turistákat, hanem a külföldi turisztikai befektetőket is elveszítjük, derül ki az mfor.hu körképéből.

Márciustól emelkednek az árak

"Az ÁFA változás évközi bevezetése ráadásul nem teszi lehetővé, hogy módosítsunk a korábban kiajánlott árainkon" - mondta Kopócsy Andrea.- "Így az emelkedés más ágazatokkal ellentétben még nem hárítható át a vevőkre. Ezt csak 2007 márciusában tehetjük meg, amikor 8-10 százalékos emelkedés várható."

A szállodaszövetség szerint a gazdálkodási feltételek romlásával a vállalkozások kényszerű költségtakarékossági intézkedései a munkabérek stagnálását, munkahelyek megszűnését, a szálláshelyek fejlesztéseinek elmaradását idézi elő. Nem beszélve arról, hogy a szürkegazdaság kifehérítésére tett korábbi erőfeszítések így biztosan nem hozzák meg az elvárt eredményt.

A szervezet úgy véli, hogy a kormányzat által is kiemelten fontosnak tartott turizmus csak akkor erősödhet, fejlődhet tovább, ha ehhez megteremtik a kedvező gazdasági feltételeket. Ennek egyik legfontosabb eleme szerintük az lenne, ha a kereskedelmi szálláshelyek szolgáltatásait kedvezményes, öt százalékos ÁFA terhelné. Ezt a javaslatot egyébként korábban az adóreform bizottság is támogatta. A szövetség szerint nemzetgazdasági érdek, hogy ezt a költségvetés stabilizációja után meglehessen valósítani.

A GDP 8,5 százalékát megtermelő, és közel 400 ezer munkahelyet biztosító turizmus fontosságával egyébként a kormányzat is tisztában van. A megfogalmazott célok között szerepel, hogy a 2007-2013-as költségvetési időszakban a fejlesztési források 5 százalékát turizmusfejlesztésre fordítják, szemben a korábbi évek 1,8-2 százalékos arányával.

Ennek köszönhetően jelentősen bővülhet az ország idegenforgalmi kínálata, megújulhat 6-8 emlékfürdő, és további nagy projektek is megvalósulhatnak. Esély nyílhat arra is, hogy egy turista által elköltött átlagos pénzmennyiség 500 euróra növekedjen, míg a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák éves száma a jelenlegi 18 millióról 2013-ra 24 millióra bővüljön.

Kiss Gergely

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!