2p

Az adókulcsok illetve az adóterhelés csökkentése csak akkor lehetséges, ha sikerül szélesíteni mind az egyéni, mind a társasági adózók körét - mondta Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) budapesti adókonferenciáján.

A jelenlegi 38,1 százalékos, GDP arányos adóterhelés 2010-re 37 százalékra csökkenhet, adóreform lépések 2009-től várhatók, de 2012-ig az adószintek jelentős mérséklésére nem lehet számítani - jelentette ki Tátrai Miklós. A 2007-ben megvalósuló adóterhelés 38,1 százalékos, ami jóval magasabb a tavalyinál: 2006-ban a terhelés mértéke 36,5 százalékos volt.

Magyarországon kevesen fizetnek személyi jövedelemadót és társasági adót is - közölte Tátrai Miklós. A 4,3 millió személyi jövedelemadó bevallóból hárommillióan adóznak, a 320 ezer társasági adóbevallást készítő cég közül pedig 125 ezer fizet társasági adót - mondta az államtitkár. A 16 százalékos társasági adóterhelés valódi mértéke az adókedvezmények miatt 2005-ben kilenc százaléknál alig volt

nagyobb, igaz, ezt a különadó négy százalékponttal tovább terheli - fogalmazott Tátrai Miklós. Az idén a kifutó adókedvezmények nyomán az átlagos adóterhelés a társasági adóban 11 százalékra emelkedik - egészítette ki az adatsort Lucz Edit, a PM főosztályvezetője.

Elég nehéz tudomásul venni, hogy Magyarországon 2012 előtt nem kerülhet sor adócsökkentésre, hiszen ez a magyar cégek versenyképességét igen kedvezőtlenül befolyásolhatja - mondta Bienerth Gusztáv. Az AmCham elnöke hangsúlyozta: a GDP belül a fekete, szürke gazdaság aránya 25-30 százalék közé tehető, ami azt is jelenti, hogy az adózó társaságokra és személyi jövedelemadót fizetőkre súlyos adóteher hárul.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!