Az országban az elmúlt években átlagosan 30-34 ezer hektárnyi területen termesztettek csemegekukoricát, Magyarország a termőterület nagyságát tekintve Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője. Az évi 500-600 ezer tonna termés kétharmadát a konzervipar, egyharmadát a hűtőipar dolgozza fel - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön az MTI-vel.
(MTI)
A csemegekukorica a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle az országban, a termőtájak közül Hajdú-Bihar megyében 14 ezer hektáros, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is 3-4 ezer hektáros termőterületek találhatóak.
A Magyarországon előállított csemegekukorica-termékek közel 95 százalékát exportálják, ami konzerv kukoricából 2016-ban elérte a 180 ezer tonnát, fagyasztott termékekből a 70 ezer tonnát. Az ország legnagyobb külpiacai Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország és a környező országok, de a magyar termékek eljutnak a világ szinte minden tájára. Ezzel az elmúlt években az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb csemegekukorica-exportőre volt Magyarország.
A kontinensen Franciaországban 18 ezer hektár, Lengyelországban 6 ezer hektár, valamint Olaszországban és Spanyolországban 3-4 ezer hektár, illetve Oroszországban és Ukrajnában együttesen mintegy 10 ezer hektár a növény vetésterülete.
A közlemény szerint Magyarország klimatikus- és talajadottságai megfelelnek a csemegekukorica termeléshez, ami a magas termesztéstechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló termékminőséget.
MTI