TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2009. március 25. 05:59

Annak ellenére, hogy a tavalyi évben rendkívül dinamikusan nőtt például a magyar leányvállalat eredménye, a Volksbank International (VBI) vezetője azt mondta, hogy egyelőre átgondolják a további lépéseket, és a válság miatt rövid távon várhatóan leáll a bankcsoport kelet-európai terjeszkedése.

Jegeli további terjeszkedését Kelet-Európában a Volksbank International (VBI). A VBI elnöke szerint a válság miatt a VBI Holdingnál, valamint a kelet-európai leányvállalatoknál "természetesen vannak takarékossági programok", de leépítés még nincs napirenden. Friedhelm Boschert tájékoztatása szerint először más tételeknél kell takarékoskodni. A VBI-csoport kelet-európai érdekeltségeinél tavaly 5785-en dolgoztak, a VBI AG-ben 64-en.

Boschert szerint szóba se jöhet, hogy a bankcsoport hátat fordítson Kelet-Európának a válság miatt, mindamellett a 609 bankfiókból álló hálózat jelenleg a maximumot jelenti.  A csoport tíz kelet-európai országban van jelen, az ottani érdekeltségek tavaly rekord nyereséget értek el. A tavalyi év végén a mérlegfőösszeg 14,7 milliárd eurót tett ki, ez 37 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. Ennek legnagyobb része Romániából származik, 5,3 milliárd euró, Magyarország a második 2 milliárddal.

Boschert szerint a makrogazdasági problémák miatt pillanatnyilag Románia, Magyarország és Ukrajna okoz gondot a csoportnak.

Ugyanakkor a kedden közzétett adatok szerint a Magyarországi Volksbank Zrt. a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) alapján, az auditált adatok szerint 2008-ban 3,73 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el szemben a 2007-es 2,713 milliárd forint adózás előtti nyereséggel.

A bank mérlegfőösszege 536 milliárd forint volt 2008-ban, szemben az előző évi 361 milliárd forinttal. A betétállomány tavaly meghaladta a 242 milliárd forintot, a hitelek összege pedig a 378 milliárd forintot. A 2007-es betétállomány 209 milliárd forintot, a hitelállomány 270 milliárd forintot ért el. A Volksbanknak 2008-ban 170 ezer ügyfele volt Magyarországon, országos hálózata pedig 65 értékesítési pontból állt.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.