<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Ukrajnában leánybankkal rendelkező OTP Bank szerdán a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy felkészült az ukrán fizetőeszköz, a hrivnya leértékelésére.

Az OTP Bank Ukraine tudatosan felkészült a hrivnya leértékelésére - tudatta a bank. "Az OTP Bank nyitott devizapozícióinak szempontjából az árfolyam alakulása előre jelezhető és kezelhető kockázat".

Hák-Kovács Tamás, az OTP Ukraine vezérigazgatója egy másik, ugyancsak a Reutersnak eljuttatott emailben közölte, hogy a 140 ukrajnai fiókból hatot zárva tartanak az utcai csatározások miatt. A nyitva tartó fiókokban a szolgáltatásokban nincs fennakadás.

Szerdán több mint négyéves tetőpontjára emelkedett az ukrán CDS-felár, vagyis az államcsőd esetére kötött biztosítási csereügyletek (credit default swap, CDS) középárfolyama. Ez azt jelenti, hogy a befektetők szerint megnőtt az ukrán államcsőd veszélye. A CDS-árazás meredeken, a keddi 1271 bázispontos záró értékről 89 ponttal, 1360 pontig emelkedett szerda délelőtt.

A tízéves ukrán dollárkötvény hozama a keddi záró értékhez képest 22 bázisponttal, 11,1 százalékra emelkedett, és ötéves mélypontra, 8,97-ig gyengült az ukrán fizetőeszköz, a hrivnya a dollárral szemben.

Kijevben kedd este vált kritikussá a helyzet, miután a Majdanon több hónapja demonstráló ellenzékiek állásai ellen több rohamot is indítottak a rendőrök. Az összecsapásokban már huszonöten meghaltak. Ez volt a legvéresebb nap Ukrajna történetében azóta, hogy az ország a szovjet időket követően visszanyerte függetlenségét.

A kormányellenes elégedetlenségi mozgalom tavaly novemberben kezdődött, azután, hogy Viktor Janukovics elnök az utolsó pillanatban lemondta az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírását, és sokak szerint Oroszország felé kormányozza a köztársaságot.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.