2007. október 11. 06:54

Az előzetes tervekkel ellentétben januártól az orvosi ellátásért nem kell majd azoknak fizetniük, akik nem rendelkeznek egészségbiztosítással, az APEH azonban behajthatja a járulékot - tudta meg az Egészségügyi Minisztérium sajtóirodájától az MTI.

A jogviszony ellenőrzése idén áprilisban indult, annak célja, hogy azokat is "beterelje" a járulékfizetők soraiba, akik eddig nem fizettek, továbbá, hogy tiszta, átlátható, naprakész adatbázisa legyen az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak: ki milyen jogon veszi igénybe az ellátást.

A tárcától kapott tájékoztatás szerint továbbra is mindenkit el fognak látni, azonban, ha a kórháztól vagy a háziorvostól az a jelzés érzik, hogy az adott betegnek nincs jogviszonya, a kórházi számla mellé egy értesítő levelet kap a beteg, amelyben arról tájékoztatják, hogy az ellátóhely jelzi a jogviszony hiányát az APEH-nek. Tisztázni a jogviszonyt ezután is lehet, azonban ha ez nem történik meg, az APEH behajthatja a járulékot.

Az, hogy valakinek van érvényes taj-száma (társadalombiztosítási azonosító jele) nem azonos a jogosultsággal, nem jelenti egyúttal azt, hogy ő maga, vagy a munkáltatója fizet utána egészségügyi ellátásra jogosító járulékot. Továbbá a jogosultság nem feltétlenül jelent járulékfizetést, hiszen például a nyugdíjasok, a gyesen, gyeden lévők, a kiskorúak, a tanulók vagy a fogvatartottak nem fizetnek járulékot, de jogosultak az ellátásra.

Változás lesz 2008. január 1-től, hogy a nyugdíjasok, a gyesen, gyeden lévők, a kiskorúak, a tanulók vagy a fogvatartottak után az állam havonta fix összeget fizet, ami fejenként 4350 forint lesz.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.