4p

A magyar gazdaság az elmúlt tíz évben sokat veszített versenyképességéből, nem pusztán az elsőről az utolsó helyre estünk vissza a régióban, de ráadásul le is maradtunk - mondta egy hétfői rendezvényen Chikán Attila. Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint a versenyképességünk romlásának több oka van kezdve a magyar társadalom attitűdjétől az utóbbi évek gazdaságpolitikai tévútjáig. Mfor.hu-tudósítás.

"Alapvetően helyes cél a foglalkoztatás, a munkahelyteremtés középpontba állítása a kormány részéről, azonban szükség lenne a részletek ismeretére is" - mondta a Joint Venture Szövetség (JVSZ) által szervezett hétfői fórumon Chikán Attila. A közgazdász szerint nem elég kijelenteni, hogy versenyképesek akarunk lenni, el kell dönteni azt is, miben.

Nem nézünk szembe a tényekkel


A magyar gazdaság versenyképességének elvesztéséhez három fő tényező vezetett: az öröklött kulturális adottságok, az elmúlt évek gazdaságpolitikai tévútja és a világgazdasági válság hatásai - vélekedik Chikán Attila. A szakember szerint az öröklött elemek közé tartozik például, hogy a magyar egy zárt, befelé forduló társadalom, nem bízunk egymásban. "Azok a nyugat-európai országok, melyekhez tartozni szeretnénk, messzebb vannak tőlünk, mint gondoltuk" - véli a közgazdász professzor.

A gazdaságpolitikai tévúttal kapcsolatban a professzor kiemelte: az elmúlt húsz évre jellemző volt, hogy a rövidtávú politikai érdekek felülírták a hosszútávú gazdasági érdekeket. Emellett hiányzik az őszinte szembenézés. "Rengeteget hazudtunk magunknak, nem néztünk szembe a tényekkel. Az oktatási rendszerrel kapcsolatban például a többség máig úgy vélekedik, hogy az egy fontos versenyelőnyünk lehet, a mélyére nézve azonban előjönnek a problémák" - hangsúlyozta Chikán. Az első Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere szerint az elmúlt években mindig hiányzott egy olyan átfogó koncepció, mely keretbe foglalta volna a gazdaságpolitikai lépéseket.

Chikán Attila szerint a fentieknek köszönhetően a világgazdasági válság egy leromlott gazdaságot ért, amelyhez ráadásul instabil politikai háttér párosult. Éppen ezért hazánk morális és bizalmi válságba került, aminek köszönhetően egy pillanat alatt a felszínre kerültek a versenyképességi problémáink.

Átfogó stratégia kell

A jelenlegi válságból való kilábaláshoz a rövid és hosszú táv összehangolása szükséges a szakember szerint. "A kormány folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy hosszútávra tervez, azonban vannak olyan lépések, melyeket már tegnap meg kellett volna tenni" - vélekedik.

Chikán szerint a jövőben átfogó gazdasági stratégiára lenne szükség. "Jelenleg az alapelveket ismerjük, de a részletek is fontosak lennének, nem tudjuk pontosan, mi a kormány célja. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy működött a politikai racionalitás az önkormányzati választások előtt" - hangsúlyozta.

A szakember hiányolta, hogy a kormány terveiben a kultúra és az oktatás nem szerepel a prioritások között, illetve nem látszik, hogy próbálnának választ adni a jövő kihívásaira.

Kulcskérdés a foglalkoztatás


"A magyar gazdaság számára kulcskérdés a foglalkoztatás, hiszen ezen a területen vagyunk a legsérülékenyebbek. A munkahelyteremtés felé indulni jó irány, de sok konkrét állítást kellene kommunikálni: kit, miért, hol akarunk foglalkoztatni?" - tette fel a kérdést a közgazdász. Szerinte fontos, hogy a foglalkoztatás növelése mellett a termelékenységgel is foglalkozzunk.

Chikán Attila szerint a reálgazdaságban is ki kell jelölni a fókuszokat, nem elég pusztán azt kitűzni célként, hogy versenyképesek akarunk lenni, hanem pontosan meg kell jelölni, miben. A szakember szerint az Új Széchényi Tervben leírtakból kevés dolog derül ki arra nézve, pontosan hogyan fog ez működni.

A professzor szerint el kell fogadnunk, hogy a magyar gazdaság exportorientált növekedésre képes, a belső fogyasztás élénkítése nem megoldható. Emellett szükség lenne egy konkrét külgazdasági stratégiára, valamint többet kellene foglalkozni a tőkevonzó képességünkkel és a tőkeexportunkkal.

Rövidtávon Chikán szerint az egyik komoly dilemma a költségvetési egyensúly kérdése. "Biztos nem az a megoldás, hogy körülnézünk, hol van pénz, és elvesszük onnan. Lehet bankadót csinálni, ezek a lépések azonban hosszútávon nem oldják meg a problémát. A tényleges megoldás az, ha sikerül szélesíteni az adóalapot és úgy növelni a bevételeket" - hangsúlyozta.

A közgazdász azzal zárta előadását, hogy szükség lenne a politikai és a gazdasági racionalitás találkozására, jelenleg ugyanis a közgazdászok és a politikusok nem tudják és nem akarják megérteni egymást. A kapcsolat javítása érdekében szükséges lenne, hogy a felek kölcsönösen megértsék és elfogadják a másik logikáját, ehhez új attitűdök, új elvek kellenek.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!