TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az ipari termelői árak áprilisban 1,7 százalékkal csökkentek 2014 azonos hónapjához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Az előző hónaphoz viszonyítva az árak 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak.

A belföldi értékesítés árainak 2013 szeptembere óta tartó csökkenése áprilisban 3,6 százalékos volt. Az exportértékesítés forintban mért árai 0,6 százalékkal mérséklődtek áprilisban, idén már harmadik hónapja. A forint 2,5 százalékkal erősebb volt áprilisban az euróval szemben, mint egy évvel korábban, a dollár viszont majdnem 25 százalékot drágult.

Az ipari termelői árak 2015. január-áprilisban 2,0 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakában mérttől, ezen belül a belföldi 4,0, az exportértékesítési árak 0,9 százalékkal csökkentek.

Az ipar belföldi értékesítésén belül a feldolgozóipar árai 3,1 százalékkal csökkentek, bár néhány alágazatnak sikerült áremeléseket elérni. Így a villamos berendezések belföldi árszínvonala 2,9, a gyógyszereké 2,7 százalékkal emelkedett, de nőttek a termelői árak a textil- és bőriparban (2,9 százalék) a gumiiparban (1,1 százalék), a kohászatban (2,3 százalék), sőt a számítástechnikai és elektronikai termékek gyártásában is (0,9 százalék). A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás terén 5,0 százalékkal estek vissza a termelői árak.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 4,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,2 százalékkal csökkentek, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban lényegében stagnáltak (+0,1 százalék) az árak.

Az ipari exportértékesítésben áprilisban a feldolgozóipar árai átlagosan 0,4 százalékkal lettek alacsonyabbak, a járműgyártás exportárai 1,4, az élelmiszereké 3,7, a gumi és műanyag termékeké 2,3 százalékkal csökkent, de emelkedett a gépek és a villamosberendezések exportára 2,8, illetve 1,5 százalékkal, a fa és papíripari termékeké 2,8, a gyógyszereké 7,4 százalékkal az előző havi 4,4 százalékos növekedést követően.  

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.