<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot terjesztett elő arra, hogy 2014-ig fokozatosan emelni kellene az Európai Unióban a cigaretta és a vágott dohány minimális jövedéki adóját.

Javaslatuk van egyes joghézagok betömködésére is, amelyek most még lehetővé teszik, hogy egyes cigarettafajtákat és vágott dohányféleségeket a gyártók szivarként vagy pipadohányként értékesítsenek, kisebb adókulccsal.

A bizottság szerint az új irányelvvel csökkenteni kell az adókülönbségeket a tagországok között, és segíteni az EU-n belüli dohánycsempészet elleni küzdelmet. Az intézkedések, meghirdetett céljuk szerint hozzájárulhatnak a dohányfogyasztás tíz százalékos csökkentéséhez öt éven belül.

„A mai javaslat támogatja az EU célját, hogy csökkentsük a dohányfogyasztást, és szűkítsük az árkülönbségeket az EU-n belül. Csökkenhet az illegális kereskedelem és a külföldi bevásárlás, amely károsítja a dohányzásról leszoktató, magas adót alkalmazó államok bevételeit és egészségügyi céljait” - kommentálta a tervezetet Kovács László, az EU vám- és adóügyi biztosa.

Jelenleg a jövedéki adónak legalább az ár 57 százalékát kell kitennie az EU-ban a cigarettára, és nem lehet kevesebb ezer szálanként 64 eurónál a legnépszerűbb árkategóriában. Az arányt a súlyozott átlagár legkevesebb 63 százalékára, és ezer szálanként legkevesebb 90 euróra akarja növelni a bizottság minden cigarettára, 2014-ig.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.