2018. január 4. 08:07

A legfrissebb adatok szerint 4 százalék alá kúszott a munkanélküliségi ráta, így pedig egyre közelebb kerül a pár éve megfogalmazott teljes foglalkoztatottság fokmérője.

Néhány évvel ezelőtt Orbán Viktor 10 pontban szedte össze a legfőbb célokat, melyek között a teljes foglalkoztatottság is szerepelt. Bár ez a fogalom közgazdaságtanilag nehezen determinálható, a kormányfő ezt 3 kritériumhoz kötötte:

  • mindenki dolgozik, aki akar,
  • 3,5 százalék körüli a munkanélküliségi ráta,
  • és mivel 0 százalékos ráta elképzelhetetlen, nagyjából 150 ezer munkanélküli lehet jelen a piacon.

Míg az első tétel nehezebben megfogható, a másik kettő teljesülését a statisztika segítségével nyomon lehet követni. A legfrissebb adatok pedig arra utalnak, nagyon közel az Orbán által megfogalmazott cél.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön reggel közölt szeptember-november háromhavi átlagra vonatkozó adatai szerint a 15-74 éves korosztályban 6000-rel 177,5 ezerre mérséklődött a munkanélküliek száma, ami immár 4 százalék alatti, 3,8 százalékos rátát eredményez.

Vagyis a létszámot illetően további közel 25 ezer fős csökkenéssel kipipálható az egyik kritérium, míg a rátát illetően 0,3 százalékpontos további mérséklődés szükséges. Ez pedig belátható időn belül teljesíthető is.

A munkanélküliség csökkenésével párhuzamosan a foglalkoztatottság is emelkedett, közel 5000 fővel 4,45 millióra, ami 59,8 százalékos foglalkoztatási rátát jelent.

Két szépséghibája van ennek a statisztikának: egyrészt a közfoglalkoztatottakat, a külföldi telephelyen dolgozókat is tartalmazza, ellenben nem foglalja magába az inaktívak között rejtőző potenciális munkanélkülieket, akik dolgoznának, de valamilyen okból mégsem teszik. Ezen személyek számbavételével lényegesen másabb adatokat kaphatnánk, viszont az ilyen jellegű korrekciók a nemzetközi statisztikai gyakorlattól eltérő metódust jelentenek, másrészt pedig ha a statisztika azt mutatja, közel az orbáni álom, akkor közel van. Hivatalosan.

Székely Sarolta
mfor.hu