2p

Elkészültek az első munkaanyagok a Pénzügyminisztériumban, amelyek az adó- és járulékrendszer egyszerűsítésére irányuló december 10-én elhangzott miniszterelnöki programban fogalmazódtak meg.

Bokros Lajos javaslata szerint bevezethető a negatív adó, amely közvetlen költségvetési támogatást jelent a minimálbéreseknek. Másik lehetőség az adókedvezmények teljes megszüntetése és a valóban indokolt szociális támogatásoknak az adórendszeren kívüli helyezése. Hozzáteszi, hogy a kedvezmények teljes eltűnése módot adna az adókulcsok csökkentésére és az adósávok eltolására is. Bokros nem teszi le a voksát a januárban bevezetendő egykulcsos, 19 százalékos szlovák adórendszer mellett, elsősorban azért, mert a modell - a progresszív adózás kiiktatásával - figyelmen kívül hagyja a szolidaritási elvet.

Az adórendszer reformját össze kell kapcsolni a jómódúakat is támogató jóléti kiadások lefaragásával, ami azt is jelenti, hogy kizárólag rászorultsági alapon szabad családi pótlékot és gyermekek után járó juttatást fizetni - javasolja Bokros Lajos. A személyi jövedelemadó-rendszer radikális reformja feltétlenül megszünteti a lakáshitelek törlesztéséhez ma igénybe vehető adókedvezményt is. Ezen túlmenően szükséges a lakáshitelek kamattámogatásának teljes leépítése is. "Ez ordítóan szolidaritás ellenes közkiadás, mert elsősorban a folyósító pénzintézeteket, másodsorban pedig a minél nagyobb hitelt felvenni képes gazdagokat támogatja" - írja a volt pénzügyminiszter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!