<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Elkészültek az első munkaanyagok a Pénzügyminisztériumban, amelyek az adó- és járulékrendszer egyszerűsítésére irányuló december 10-én elhangzott miniszterelnöki programban fogalmazódtak meg.

Bokros Lajos javaslata szerint bevezethető a negatív adó, amely közvetlen költségvetési támogatást jelent a minimálbéreseknek. Másik lehetőség az adókedvezmények teljes megszüntetése és a valóban indokolt szociális támogatásoknak az adórendszeren kívüli helyezése. Hozzáteszi, hogy a kedvezmények teljes eltűnése módot adna az adókulcsok csökkentésére és az adósávok eltolására is. Bokros nem teszi le a voksát a januárban bevezetendő egykulcsos, 19 százalékos szlovák adórendszer mellett, elsősorban azért, mert a modell - a progresszív adózás kiiktatásával - figyelmen kívül hagyja a szolidaritási elvet.

Az adórendszer reformját össze kell kapcsolni a jómódúakat is támogató jóléti kiadások lefaragásával, ami azt is jelenti, hogy kizárólag rászorultsági alapon szabad családi pótlékot és gyermekek után járó juttatást fizetni - javasolja Bokros Lajos. A személyi jövedelemadó-rendszer radikális reformja feltétlenül megszünteti a lakáshitelek törlesztéséhez ma igénybe vehető adókedvezményt is. Ezen túlmenően szükséges a lakáshitelek kamattámogatásának teljes leépítése is. "Ez ordítóan szolidaritás ellenes közkiadás, mert elsősorban a folyósító pénzintézeteket, másodsorban pedig a minél nagyobb hitelt felvenni képes gazdagokat támogatja" - írja a volt pénzügyminiszter.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.