2003. június 30. 09:31

A jövedelmi adó 18 milliárd euros csökkentését jelentette be a hétvégén Gerhard Schröder, német kancellár. Az adóreformnak köszönhetően a szakemberek reményei szerint a német gazdaság nem 2005-tól, hanem már jövőre növekedési pályára állhat.

Az adócsökkentés, a kabinet véleménye szerint, nem fog gondot okozni a költségvetési hiány mértékében, amely az EU szabályrendszere alapján nem lehet nagyobb, mint a GDP 3%-a. Az euró stabilitása érdekében elfogadott értéket, Németország már így is átlépte, így Brüsszelben meglehetősen aggódva figyelik a nagymértékű adócsökkentési terveket. Schröder azonban állítja, hogy az adócsökkentést a szövetségi kormány a juttatások, támogatások csökkentésével és az állam kezében lévő részvénycsomagok értékesítésével kompenzálni tudják.

Mint a kancellár elmondta a kormánya megteremti, illetve javítja a gazdasági növekedés kereteit. „Ez a döntés egy jelzés a fogyasztók és az üzleti élet szereplői számára” – mondta. A német gazdaság számára, amely immár a harmadik éve nem tud jelentős növekedést felmutatni létkérdés, hogy végre elrugaszkodjon a stagnálás közeli helyzetből. Az idei év első három hónapjában a gazdaság például 0,2%-os csökkenést ért el.

A kancellár szerint egy átlagon jövedelemmel rendelkező német állampolgár 10%-kal kevesebb jövedelmi adót fog fizetni. „10 százalékos adócsökkentés, 10 százalékos fogyasztásnövekedést fog eredményezni”- mondta magabiztosan Schröder.

A gazdasági konjunktúra a hazai vállalkozások helyzetét és így végső soron a magyar gazdaságot is jelentős mértékben segíthetné, hiszen a kedvezőtlen hazai helyzet egyik oka éppen a fő exportpiacunknak számító német gazdaság megtorpanása.

Az adóreform eredményeképpen 2004-től a legmagasabb személyi jövedelemadó kulcs 48,5%-ról, 42 százalékra, míg a legalacsonyabb 19,9 százalékról, 15%-ra csökken (ma Magyarországon a legmagasabb kulcs 40%-os, míg a legalacsonyabb 20%-os).


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.