2p

A jövedelmi adó 18 milliárd euros csökkentését jelentette be a hétvégén Gerhard Schröder, német kancellár. Az adóreformnak köszönhetően a szakemberek reményei szerint a német gazdaság nem 2005-tól, hanem már jövőre növekedési pályára állhat.

Az adócsökkentés, a kabinet véleménye szerint, nem fog gondot okozni a költségvetési hiány mértékében, amely az EU szabályrendszere alapján nem lehet nagyobb, mint a GDP 3%-a. Az euró stabilitása érdekében elfogadott értéket, Németország már így is átlépte, így Brüsszelben meglehetősen aggódva figyelik a nagymértékű adócsökkentési terveket. Schröder azonban állítja, hogy az adócsökkentést a szövetségi kormány a juttatások, támogatások csökkentésével és az állam kezében lévő részvénycsomagok értékesítésével kompenzálni tudják.

Mint a kancellár elmondta a kormánya megteremti, illetve javítja a gazdasági növekedés kereteit. „Ez a döntés egy jelzés a fogyasztók és az üzleti élet szereplői számára” – mondta. A német gazdaság számára, amely immár a harmadik éve nem tud jelentős növekedést felmutatni létkérdés, hogy végre elrugaszkodjon a stagnálás közeli helyzetből. Az idei év első három hónapjában a gazdaság például 0,2%-os csökkenést ért el.

A kancellár szerint egy átlagon jövedelemmel rendelkező német állampolgár 10%-kal kevesebb jövedelmi adót fog fizetni. „10 százalékos adócsökkentés, 10 százalékos fogyasztásnövekedést fog eredményezni”- mondta magabiztosan Schröder.

A gazdasági konjunktúra a hazai vállalkozások helyzetét és így végső soron a magyar gazdaságot is jelentős mértékben segíthetné, hiszen a kedvezőtlen hazai helyzet egyik oka éppen a fő exportpiacunknak számító német gazdaság megtorpanása.

Az adóreform eredményeképpen 2004-től a legmagasabb személyi jövedelemadó kulcs 48,5%-ról, 42 százalékra, míg a legalacsonyabb 19,9 százalékról, 15%-ra csökken (ma Magyarországon a legmagasabb kulcs 40%-os, míg a legalacsonyabb 20%-os).


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!