2013. április 25. 14:13

Általános együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) az orosz Szberbankkal, illetve magyarországi leányvállalatával, a Volksbank Magyarországgal.

A bankok közös budapesti sajtótájékoztatóján Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója elmondta: a megállapodás számos területen hozhat hatékonyabb együttműködést.

Szergej Gorkov, a Szberbank vezérigazgató-helyettese  reményének adott hangot, hogy a megállapodás lehetőséget ad az Oroszországba, Törökországba és a Független Államok Közösségének térségébe irányuló kivitel erősítésére. Gorkov az aláírást követő sajtótájékoztatón jelezte, hogy a Volksbank Magyarország átnevezési folyamata november elején kezdődik, és a következő év elején zárulhat.

A Szberbank vezérigazgató-helyettese üdvözölte a jegybank hitelezésösztönző programját, és jelezte, hogy a magyarországi leánya is részt kíván venni benne. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a programról szóló tárgyalások még az elejénél járnak, így idő kell a pontos részletek megismeréséhez. Szergej Gorkov szerint sok időt töltöttek a magyarországi leánybank átstrukturálásával, így most új lépést kell tenni a növekedés érdekében. Az energetika, a logisztika és a mezőgazdaság területén is számos érdekes projektet folytat a Volksbank Magyarország - tette hozzá. 

Mark Arnold, a Sberbank Europe AG vezérigazgatója az eseményen azt emelte ki, hogy más bankokkal ellentétben ők folytatnak beruházásokat a térségben, ami kedvező alap lehet a növekedéshez. A bankvezetők jelezték ugyanakkor, hogy egyelőre nem terveznek újabb vállalatfelvásárlást a térségben.

MTI