2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ugyan az elmúlt napokban egyfajta számlaláz alakult ki, az adóhatóság illetékesei szerint 250 nyomdának 650 millió nyugta- és számlabizonylati sorszámot adtak ki, aminek elégnek kellene lennie. A lejáró számlák miatt többen csak az év elején kaptak észbe, és szerezték be az új bizonylatokat.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 650 millió nyugta- és számlabizonylat előállítására alkalmas sorszámot adott ki több mint 250 nyomdának - mondta el az adóhatóság szerdai sajtóbeszélgetésén Mohai Károly.

Az APEH szakmai tanácsadója szerint az év eleji számlamizéria oka - amiről a sajtó többször hírt adott - az lehet, hogy sokan az utolsó percre hagyták a bizonylatok beszerzését. A nyomtatvány-forgalmazóktól függ, hogy mennyi számlatömb kerül a boltokba, ugyanis ők döntenek arról, hogy mikor, mennyit rendelnek - mondta Mohai Károly.

Mint arról az mfor.hu is beszámolt, a nyugta- és számlanyomtatványok iránt azért nőtt meg jelentősen a kereslet, mert január 1-je óta már csak az APEH által kijelölt sorszámmal ellátott nyugtákat, számlákat szabad kibocsátani és befogadni. Aki nem ilyen számlát bocsát ki, arra 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságot róhat ki az adóhatóság. A számla befogadójának is érdemes ellenőrizni a sorszámot, és ha szükséges, kicseréltetni a kibocsátóval. A nem megfelelő sorszámú bizonylatot ugyanis nem lehet adólevonásra használni, nem fogadják el az adóellenőrzés során.

A 2007. január 1. előtt nyomdai úton készült nyomtatványokat tavaly június végéig lehetett forgalomba hozni, és december végéig lehetett felhasználni. A múlt évben már csak az adóhatóság által kijelölt sorszámmal volt szabad nyomdai úton nyugtát, számlát, egyszerűsített számlanyomtatványt előállítani, s a második félévtől értékesíteni is.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!