<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ugyan az elmúlt napokban egyfajta számlaláz alakult ki, az adóhatóság illetékesei szerint 250 nyomdának 650 millió nyugta- és számlabizonylati sorszámot adtak ki, aminek elégnek kellene lennie. A lejáró számlák miatt többen csak az év elején kaptak észbe, és szerezték be az új bizonylatokat.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 650 millió nyugta- és számlabizonylat előállítására alkalmas sorszámot adott ki több mint 250 nyomdának - mondta el az adóhatóság szerdai sajtóbeszélgetésén Mohai Károly.

Az APEH szakmai tanácsadója szerint az év eleji számlamizéria oka - amiről a sajtó többször hírt adott - az lehet, hogy sokan az utolsó percre hagyták a bizonylatok beszerzését. A nyomtatvány-forgalmazóktól függ, hogy mennyi számlatömb kerül a boltokba, ugyanis ők döntenek arról, hogy mikor, mennyit rendelnek - mondta Mohai Károly.

Mint arról az mfor.hu is beszámolt, a nyugta- és számlanyomtatványok iránt azért nőtt meg jelentősen a kereslet, mert január 1-je óta már csak az APEH által kijelölt sorszámmal ellátott nyugtákat, számlákat szabad kibocsátani és befogadni. Aki nem ilyen számlát bocsát ki, arra 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságot róhat ki az adóhatóság. A számla befogadójának is érdemes ellenőrizni a sorszámot, és ha szükséges, kicseréltetni a kibocsátóval. A nem megfelelő sorszámú bizonylatot ugyanis nem lehet adólevonásra használni, nem fogadják el az adóellenőrzés során.

A 2007. január 1. előtt nyomdai úton készült nyomtatványokat tavaly június végéig lehetett forgalomba hozni, és december végéig lehetett felhasználni. A múlt évben már csak az adóhatóság által kijelölt sorszámmal volt szabad nyomdai úton nyugtát, számlát, egyszerűsített számlanyomtatványt előállítani, s a második félévtől értékesíteni is.

MTI/Menedzsment Fórum