4p

Ismét elérkeztünk az adóbevallási időszak nyitányához, vészesen közelegnek a benyújtási határidők. Először az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek kerülnek sorra, nekik február 15-ig kell benyújtaniuk bevallásukat az APEH felé, míg a magánszemélyeknek május 20. napja a végső időpont. Mfor.hu összefoglaló.

A héten már sokan vallanak (Mfor-montázs)

4,3 millió személyi jövedelemadó (szja) bevallást vár az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), a bevallást várhatóan 500 ezren elektronikus módon teszik meg, mondta a hivatal hétfői sajtótájékoztatóján Polgár Péter, az APEH elnökhelyettese. További kétmillió polgár esetében pedig azt valószínűsítik, hogy letöltik a nyomtatványt az adóhivatal honlapjáról. 

A magánszemélyeknek ugyanis ebben az évben is három lehetőségük van a 2007. évről szóló személyi jövedelemadójuk elszámolására. Egyrészt a 0753. számú személyi jövedelemadó bevallás benyújtásával tehetnek eleget kötelezettségüknek, másrészt kérhetnek adóhatósági adómegállapítást, bár ez utóbbival csak igen kevesen élnek. Tavaly mintegy 10 ezer adózó kérte, hogy adóját az adóhivatal állapítsa meg. Harmadrészt pedig, kezdeményezhetünk munkáltatói adómegállapítást is.

A bevallás az egységcsomagban található borítékban, május 20-ig díjmentesen postára adható. A (nem nyugdíjas) egyéni vállalkozóknak a 0753-as bevallásukat elektronikus úton kell benyújtaniuk. Ezenkívül azok a magánszemélyek, akik foglalkoztatóként kötelesek elektronikus úton benyújtani a havi adó és járulék bevallást, szintén elektronikusan küldik a 0753-as bevallást.

Több e-bevallást vár az APEH 

Az adóhatóság a 0753-as bevallás esetében először tette alkalmazhatóvá az Abejava platform független keretprogram által nyújtott különleges szolgáltatásait, amelyek biztosítják, hogy a nyomtatvány egyes oldalaihoz-soraihoz tartozó kitöltési útmutató a kitöltés közben is interaktív módon megtekinthető legyen.

Az internetes program segítéségével kitöltött bevallás elektronikusan is benyújtható, ha a magánszemély regisztráltatta magát az okmányirodában. Az APEH szeretné, ha egyre több e-bevallás érkezne be, közölte Polgár Péter, az adóhivatal elnökhelyettese.

A befizetendő adót a bevallás benyújtására nyitva álló határnapig kell megfizetni. A visszaigényelhető adót, járulékot, az idei évben is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, de legkorábban március 1-től kaphatják meg az adózók. Előnyt élveznek azonban az e-bevallók, mert ők akár 2008. február 1-től megkaphatták a részükre visszajáró összeget.

Kevesen élnek az ADAM-mal 

Az adózó, amennyiben nem kíván 0753-as bevallást benyújtani, az adóévet követő február 15. napjáig a munkáltatójánál vagy az adóhatóságnál bejelenti, hogy adóhatósági adómegállapítás útján kívánja teljesíteni adókötelezettségét (ADAM).

Ebben az esetben a munkáltató a hozzá benyújtott nyilatkozatot március 12. napjáig elektronikus úton az adóhatósághoz továbbítja, illetőleg az adóhatóság megállapítja az adókötelezettséget és május 20. napjáig postára adja a magánszemély részére. Ha az adóhatóság befizetendő személyi jövedelemadót, különadót, egészségügyi hozzájárulást állapít meg, azt 2008. június 20-ig kell megfizetnie a magánszemélyeknek, és eddig az időpontig utalja ki az adóhatóság is.

Új lehetőséget biztosít továbbá a 0753-as bevallás ettől az évtől arra az esetre is, ha a magánszemély a teljesített kötelezettségét szükségesnek tartja helyesbíteni és/vagy önellenőrizni. Ez azt is jelenti, hogy a jövőben nem kell külön levezetni a kötelezettséget és átírni azt egy külön (35-ös) bevallásba, hanem a helyesen kitöltött 0753-as bevallást, a (0753-19-es) önellenőrzési lappal együtt be lehet nyújtani. Önellenőrzés esedékesség után fogadható el.

Könnyítések az adózóknak 

További változás, hogy áttekinthetőbb lett a kitöltési útmutató. Csoportosításra kerültek mindazon információk, amelyek felhasználása több helyen is előfordulhat. Így külön mellékletbe került az adótábla, a cégautó adótáblája, a 2007. évre alkalmazandó üzemanyagárakat tartalmazó táblázat, valamint a magánnyugdíjpénztárak adóhatósági azonosító számai és az 1 százalékos rendelkezéshez kapcsolódó technikai számok.

Mellékletben található továbbá a példatár, amely segítséget nyújt a bevallás sorainak kitöltéséhez. A lábjegyzetben mindenki megtalálhatja azokat a jogszabályi hivatkozásokat, amelyek alapulvételével az útmutató készült.

Az APEH honlapján lehetőség van továbbá egy bővített, minden részletre kitérő kitöltési útmutató elérésére is. Sokan kételkedtek benne, mégis sikeres lett az elektronikus árverés.

További kedvező hír az eBev portál megújulása, mutatott rá Kriskó Csaba, az adóhivatal főosztályvezetője.

Simon Rita

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!