2p

A piaci várakozásoknál 20 százalékkal magasabb kiigazított eredményt ért el az OTP a harmadik negyedévben. Az ukrán leány viszont a vártnál jobban szenved.

33,5 milliárd kiigazított eredményt ért el 2014 júliusa és szeptember között az OTP. Ez a tavalyinál 20,5 százalékkal gyengébb profitot jelent, viszont a piaci várakozásokat 20 százalékkal meghaladja.

A vártnál magasabb eredmény elsősorban az alacsonyabb kockázati költségeknek és kisebb részt a magasabb bevételeknek köszönhető.

A korábbi negyedévekhez képest egyébként a számviteli és a korrigált eredmény között minimális volt az eltérés.

A bevételek csak a várthoz képest mutatnak kedvezőbb képet, ha az elmúlt negyedévek sorába illesztjük a most publikált adatokat, a kamatok beszűkülése miatt inkább stagnálást látunk.

A költségek viszont nem csak a várakozásoknál alakultak jobban, de a bázisadatoknál is.

A kockázati költségek Oroszországban és Ukrajnában nőttek, míg Magyarországon csökkentek. Ukrajnával kapcsolatban a bank közölte, hogy nem számít rövidtávon érdemi fordulatra, "konszolidáció lassú és hosszadalmas folyamatnak ígérkezik", miközben a gyenge hrivnya árfolyam folyamatosan magas kockázati költségképzést követel meg.

A harmadik negyedévben a kelet-ukrajnai Donyeck és Luganszk megyékben meglévő bruttó hitelállomány céltartalék fedezettségét jelentős mértékben emelte a bank, ezzel harmadik negyedév végére a nettó hitelállomány 22 milliárd forintra csökkent. Az év hátralévő részében a kelet-ukrajnai kitettségek céltartalék fedezettségének további nagymértékű emelése várható. Figyelembe véve a krími és kelet-ukrajnai veszteségekkel együtt 37 milliárd forintos kilenc havi ukrajnai veszteséget, a korábban éves szinten 30 milliárd forintra prognosztizált veszteség nagysága a korrekciós tételként könyvelt krími és kelet-ukrajnai veszteségekkel együtt várhatóan meg fogja haladni az 50 milliárd forintot.

Ez alapján nem lehet csodálkozni azon, hogy a csoport konszolidált eredményét az ukrán és az orosz leánybankok húzták le.

Eredményhez (és nem a bevételhez) való hozzájárulás

A késedelmes hitelek aránya valamelyest tovább növekedett a negyedév során, a tartalékképzés miatt viszont a rossz hitelek fedezettsége is nőtt.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!