TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A járműgyártás folyó áron számolt termelése rekordot döntött, igaz ehhez az is kellett, hogy júniusban több munkanap volt, mint tavaly.

Az ipari termelés húzóágazata, a járműgyártás 21,2 százalékkal nőtt júniusban éves bázison, amely az elmúlt közel egy év legjobb adata. Az igazsághoz az hozzátartozik, hogy ez kiigazítatlan adat és az idén júniusban kettővel több munkanap volt, mint tavaly. Vélhetően ez is hozzájárult ahhoz, hogy a folyó áron számolt termelés először lépte át a 700 milliárdos határt és állt 717,9 milliárdon. Ez rekordnak számít, a KSH által most közölt 2011-ig visszamenő adatok szerint biztosan, de nem valószínű, hogy nagyot tévedünk, ha azt állítjuk, hogy soha ilyen nagy volumenű járműgyártás nem volt hazánkban.

A megyei bontású adatokból is az látszik, hogy az autógyárak nem pihentek. Győrben 23,2, Vas megyében 18,3, Bács-Kiskunban pedig 16,7 százalékkal nőtt a volumen. Komárom-Esztergom kivételnek számít mert ott, 4,1 százalékos volt a visszaesés.

Itt egy kicsit visszautalnánk az előző havi adatra, amikor Komárom termelése 10 százaléknál is nagyobb mértékben esett vissza. Akkor megkérdeztük a Suzukit, hogy volt-e időszakos visszaesés a termelésben. A cég válasza szerint nem, tartják az éves 165 ezres tervezett darabszámot. Így vélhetően a mostani mínusz sem a japán gyártó számlájára írható, bár tény, hogy a Vitara indulása nem lendített nagyot a megye termelésén, márciustól csak visszaállt az előző év hasonló időszaki szintre. itt nem szabad elfelejteni, hogy tavaly ősszel leállt a Nokia gyára is.

Folytatva a júniusi adatokkal, a KSH adataiból az derül ki, hogy a feldolgozóipari termelés 30 százalékát adó autóiparon belül a közúti jármű, járműmotor alkatrészeinek gyártásában a növekedés üteme 29 százalékos volt.

A második legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 12 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az iparág két domináns szakágazata közül a jelentősebb, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása kiugróan, 34 százalékkal bővült, míg a kisebbik, a híradás-technikai berendezés gyártása 8,4 százalékkal csökkent.

Az erős nyárkezdet egyébként abban is megmutatkozik, hogy a 2010 átlagához mért teljes ipari termelés volumene szintén rekordot döntött. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adat szerint ugyanis júniusban 22,1 százalékos volt a többlet.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.