2017. december 21. 14:59

Jövőre közel 4 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság, aztán lassulás jöhet.

A jegybank  - a héten megjelent inflációs jelentésben - ismertette legfrissebb prognózisát, amely szerint 2018-ban 3,9 százalékos növekedést érhet el a magyar gazdaság.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője hasonló bővülésre számít, 3,5-4 százalék közötti ütemet vár jövőre. A gazdaságot részben az uniós forrásokon alapuló fejlesztések hajtják majd. A bérek jövőre is emelkednek, ami a fogyasztásra lesz kedvező hatással. Emellett a nemzetközi, elsősorban az európai gazdasági környezet is segítheti a bővülést. A 2018-as végeredmény azonban nagyban függ több, egyelőre nem látható tényezőtől, például a nagyon változékony teljesítményű mezőgazdaság néhány tized százalékpontot hozzátehet, de el is vehet a tempóból.

„2019-ben aztán lassulás vár a magyar gazdaságra, többek között azért, mert az uniós fejlesztések akkor már nem fogják gyorsítani a gazdaságot. A jegybank 2019-re 3,2 százalékos növekedést jósol, szerintünk azonban akár 3 százalék alá mérséklődhet a növekedés üteme. A 2019-es gazdasági növekedést befolyásolhatja majd az is, hogy lesz-e valamilyen irányváltás a gazdaságpolitikában a választásokat követően” - fogalmazott a szakember.
 
mfor.hu