2012. december 21. 09:10

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bizonyítottság hiányában megszüntette a Magyarországon érdekelt cukoripari vállalkozásokkal szemben korábban kartellgyanú miatt indított eljárását.

A hivatal 2009. május 12-én indított eljárást az Agrana Magyarország Értékesítési Kft., az Eastern Sugar Cukoripari Zrt. valamint a Mátra Cukor Mátravidéki Cukorgyárak Zrt. ellen, majd 2010 áprilisában az eljárásba bevonta a Magyar Cukorgyártó és Forgalmazó Zrt.-t, valamint az Eurosugar S.A.S.-t is, mert azt valószínűsítette, hogy a cégek 2003 és 2009 között rendszeres tárgyalásokat folytattak piaci magatartásuk összehangolása érdekében. A feltételezések szerint a tárgyalások és a megállapodások kiterjedtek a cukor árának megállapítására, a vállalkozások ipari és kiskereskedelmi vevőinek egymás közti felosztására, illetve a cégek által értékesített mennyiségekkel kapcsolatos információk megosztására.

Pénteki közleménye szerint a GVH a beszerzett bizonyítékok alapján úgy ítélte meg: nincs kellően alátámasztva a kartellgyanú, s az eljárás további folytatásától sem várható eredmény, ezért azt bizonyítottság hiányában megszüntette.

Az eljáró versenytanács döntésében utalt arra is, hogy a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló törvény 2012. november 28-án hatályba lépett módosítása jelentősen szűkítette az agrártermékek vonatkozásában történő kartellezéssel kapcsolatos jogsértések szankcionálásának lehetőségeit. A jogszabály értelmezésével kapcsolatos bizonytalanságok is azt indokolják, hogy a hatóság az eljárás folytatására ne fordítson további erőforrásokat, tekintettel arra, hogy azok hatékony és célszerű felhasználása közérdek - olvasható a GVH közleményében.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.