TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2013. január 22. 07:58

A gyengébb forinttal szembeni kormányzati toleranciára utaló legutóbbi jelzések heves negatív forintpiaci árfolyam-reakciója megmutatta, hogy van mozgástér a forint további gyengüléséhez, bár a kormány tűréshatára ezzel kapcsolatban nyilvánvalóan továbbra is korlátozott a gyenge forint valószínűsíthető gazdasági és politikai ára miatt - közölték az elemzők.

A Goldman Sachs (GS) felfelé módosította az euró forintárfolyamára adott távlati előrejelzéseiket, tekintettel az erőteljes negatív forintpiaci reakcióra, valamint arra a kockázatra, hogy az MNB "nem konvencionális eszközökkel" juttat pótlólagos likviditást a magyar gazdaságba.

A ház ennek alapján háromhavi távlatban 292 forintos, hat- és tizenkét havi távlatban egyaránt 303 forintos euróárfolyamot vár az eddig érvényben tartott 282, 285 és 288 forintos prognózisok helyett.

MNB mizéria

A Goldman Sachs szerint a december vége és január közepe között bekövetkezett forintgyengülés elsődleges hajtóereje az MNB élén esedékes váltással kapcsolatos növekvő piaci aggodalom volt, valamint azok a nyilatkozatok, amelyek nagyobb kormányzati toleranciára utaltak a gyengébb forinttal kapcsolatban. Ez utóbbi nyilatkozatok a magyar kormány gazdaságpolitikai preferenciáinak bizonyos mértékű eltolódását jelezték, a kormány ugyanis - bár hivatali idejének elején már tett kijelentéseket a gyengébb forint előnyeiről - eddig maga is elismerte a forint árfolyam-stabilitásának szükségességét.

Mindemellett azok a legutóbbi kormányzati utalások sem tettek jót a forintnak, amelyek arra a lehetőségre engedtek következtetni, hogy az új MNB-vezetés mennyiségi enyhítéshez hasonló lépésekhez folyamodna - fejtegették a GS elemzői.

Más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet az ilyen jellegű gazdaságélénkítő monetáris lépések lehetőségére az MNB élén lezajló váltás utáni időszakban.

Matolcsy lehet a befutó

A Barclays szerint akár Matolcsy György lesz az új MNB-elnök, akár nem, az mindenképpen nagyon valószínű, hogy a nemzetgazdasági miniszter által a követendő monetáris politikáról nemrégiben hangoztatott nézetek a Fidesz nézetei, és ezeket a nézeteket osztani fogja a jegybank új vezetője, bárkire essen választás.

A ház elemzői ennek alapján valószínűnek nevezték, hogy az MNB a vezetőváltás után mennyiségi enyhítésbe kezd vállalati kötvények és állampapírok másodpiaci felvásárlásával.

A JP Morgan szerint a jegybanki vezetőváltás után a kormány várhatóan az eddiginél sokkal aktívabb növekedésösztönzésre kéri majd az MNB-t. A ház londoni elemzői szerint az MNB élén esedékessé váló váltás a következő hónapok fő eseménykockázata a magyar gazdaságban.

A Goldman Sachs szerint az a tény, hogy csupán az MNB esetleges új pénzügy-politikai céljainak megemlítése máris ilyen erős piaci árfolyam-reakciót eredményezett, arra vall, hogy a forintgyengülés folytatódhat, valamint arra, hogy a forintárfolyam továbbra is volatilis marad, és érzékeny a helyi fejleményekre.

Magas hitelállomány

A GS szerint ugyanakkor több tényező is szűkíti a forintgyengülés mozgásterét, elsősorban az, hogy a háztartások devizaalapú ingatlanhitel-állománya még mindig a magyar hazai össztermék (GDP) éves értékének 17 százalékával egyenlő, és ennek tőke- és kamattörlesztései évente a GDP-érték 3,2 százalékát teszik ki.

A Goldman Sachs szerint minden 10 százaléknyi forintgyengülés a GDP-érték 0,3 százalékának megfelelő mértékben növelné a háztartások adósságszolgálati költségeit, ami a magánszektor éves fogyasztási kiadásainak 1,5 százalékával lenne egyenlő.

Mindemellett a közvetlen gazdasági költségeken túl a forint elhúzódó gyengeségének politikai ára is lenne, különösen a jövő évi választások kampányának kezdete előtt - vélekedett a Goldman Sachs.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.