2016. május 12. 13:46

Immár negyedik hónapja mínuszos az ország legnagyobb iparközpontjának teljesítménye.

Immár negyedik hónapja folyamatosan esik éves összevetésben Győr-Moson-Sopron megye ipari kibocsátása. A tavaly decemberben 1 százalékos mínusszal indult kedvezőtlen széria januárban 12, februárban 0,8, míg a legfrissebb adatok szerint márciusban 14,8 százalékkal folytatódott.

Ennyire gyenge teljesítményt egyetlen más megye sem produkált, igaz háromhavi visszaeséssel, tehát az idei évben permanensen mínuszt produkáló kibocsátással 3 megye is szégyenkezhet: Csongrád, Hajdú-Bihar és Zala. Ugyanakkor ezeknek a megyéknek az ipari teljesítménye az ország teljes kibocsátásában jóval kisebb szerepet játszik a maguk 2-3 százalékával.

Győr-Moson-Sopron megye ipari termelésének értéke ugyanakkor a legmagasabb az országban, megelőzve Budapestet is. Míg a főváros ipara az országos teljesítménynek a 11 százalékát adta márciusban az észak-nyugati megye 13 százalékot.

Ha a fenti adatok alapján valaki esetleg arra gondolna, hogy a győri ipar vesszőfutásában a tavaly kirobbant volkswagenes dízelbotránynak jelentős szerepe van a csoporthoz tartozó Audi-gyár révén, valószínűleg helyesen következtet. A KSH által csütörtök reggel publikált részletes márciusi ipari statisztika alapján ugyanis a járműgyártás ipari alág 6,7 százalékkal esett vissza, januárban pedig 2,6 százalékkal. Igaz, decemberben 17,8, februárban 5,1 százalékos pluszt produkált.

Persze azt nem szabad elfelejteni, hogy a járműgyártás dinamikáját az esztergomi Suzuki, szentgotthárdi Opel, illetve a kecskeméti Mercedes-gyár is erősen befolyásolja. Előbbi pedig a Vitara piacra dobása óta igen erősen teljesít. Olyannyira, hogy az országos ipari termelés legalább 5 százalékát adó megyék között 8,3 százalékos növekedéssel a második legerősebb teljesítményt nyújtotta márciusban Komárom-Esztergom megye, és mindössze 0,1 százalékkal maradt le Vastól.

De sajnos ők vannak kisebbségben, hiszen a megyék többségében csökkent az ipari termelés márciusban, ráadásul, a legnagyobb teljesítményűekben igen masszívan. A győri mínusz 14,8 százalékról már volt szó, de Budapestre is 10,5, Borsodra 4,6, Fejérre 4,3 százalékos visszaesést közölt a KSH. Így nem csoda, hogy az országos szezonálisan és munkanaphatással kiigazított éves adat 34 hónapja nem volt olyan gyenge, mint idén márciusban.

Ráadásul a kilátások sem túl biztatóak egyelőre, a kiemelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 6,9 százalékkal esett vissza tavaly márciushoz képest, míg a teljes rendelésállomány ugyan 5,1 százalékos pluszban van, de ez az érték 2013 november óta a legalacsonyabb.

mfor.hu