3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Immár negyedik hónapja mínuszos az ország legnagyobb iparközpontjának teljesítménye.

Immár negyedik hónapja folyamatosan esik éves összevetésben Győr-Moson-Sopron megye ipari kibocsátása. A tavaly decemberben 1 százalékos mínusszal indult kedvezőtlen széria januárban 12, februárban 0,8, míg a legfrissebb adatok szerint márciusban 14,8 százalékkal folytatódott.

Ennyire gyenge teljesítményt egyetlen más megye sem produkált, igaz háromhavi visszaeséssel, tehát az idei évben permanensen mínuszt produkáló kibocsátással 3 megye is szégyenkezhet: Csongrád, Hajdú-Bihar és Zala. Ugyanakkor ezeknek a megyéknek az ipari teljesítménye az ország teljes kibocsátásában jóval kisebb szerepet játszik a maguk 2-3 százalékával.

Győr-Moson-Sopron megye ipari termelésének értéke ugyanakkor a legmagasabb az országban, megelőzve Budapestet is. Míg a főváros ipara az országos teljesítménynek a 11 százalékát adta márciusban az észak-nyugati megye 13 százalékot.

Ha a fenti adatok alapján valaki esetleg arra gondolna, hogy a győri ipar vesszőfutásában a tavaly kirobbant volkswagenes dízelbotránynak jelentős szerepe van a csoporthoz tartozó Audi-gyár révén, valószínűleg helyesen következtet. A KSH által csütörtök reggel publikált részletes márciusi ipari statisztika alapján ugyanis a járműgyártás ipari alág 6,7 százalékkal esett vissza, januárban pedig 2,6 százalékkal. Igaz, decemberben 17,8, februárban 5,1 százalékos pluszt produkált.

Persze azt nem szabad elfelejteni, hogy a járműgyártás dinamikáját az esztergomi Suzuki, szentgotthárdi Opel, illetve a kecskeméti Mercedes-gyár is erősen befolyásolja. Előbbi pedig a Vitara piacra dobása óta igen erősen teljesít. Olyannyira, hogy az országos ipari termelés legalább 5 százalékát adó megyék között 8,3 százalékos növekedéssel a második legerősebb teljesítményt nyújtotta márciusban Komárom-Esztergom megye, és mindössze 0,1 százalékkal maradt le Vastól.

De sajnos ők vannak kisebbségben, hiszen a megyék többségében csökkent az ipari termelés márciusban, ráadásul, a legnagyobb teljesítményűekben igen masszívan. A győri mínusz 14,8 százalékról már volt szó, de Budapestre is 10,5, Borsodra 4,6, Fejérre 4,3 százalékos visszaesést közölt a KSH. Így nem csoda, hogy az országos szezonálisan és munkanaphatással kiigazított éves adat 34 hónapja nem volt olyan gyenge, mint idén márciusban.

Ráadásul a kilátások sem túl biztatóak egyelőre, a kiemelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 6,9 százalékkal esett vissza tavaly márciushoz képest, míg a teljes rendelésállomány ugyan 5,1 százalékos pluszban van, de ez az érték 2013 november óta a legalacsonyabb.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!