3p

A Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) közös programot kíván készíteni a kormány az euró bevezetésére - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az EU tagországainak magyarországi kereskedelmi kamarája által szervezett budapesti rendezvényen.

Csak akkor lehet erős a köztársaság, ha intézményei erősek, alkotmányos pozíciójuk megingathatatlan és megkérdőjelezhetetlen, és ez érvényes a Magyar Nemzeti Bankra, mondta Gyurcsány Ferenc Simor András jegybankelnöki posztra jelölésével kapcsolatban.

Függetlenséget ígér az MNB-nek

"A monetáris politika alakításában az MNB függetlenségét tiszteletben fogom tartani" - tette hozzá. Abban a kormánynak nincs közvetlen eszköze, csak közvetett. Ez pedig az, hogy egyensúly közeli költségvetést készítsen és az a költségvetés átlátható legyen, magyarázta a miniszterelnök.

A pénzügyminiszterrel olyan javaslatok kidolgozását tervezik az idén, amelyek hosszú távon növelik annak az esélyét, hogy - az aktuális politikai megfontolásoktól függetlenül - a költségvetés egyensúlyi pályán maradjon. "Ha ez a két terv megvalósul, akkor a hosszabb távú állampapír hozamokba beépült felárak jelentősen csökkenhetnek" - fogalmazott a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint az ország igazi kihívása az, hogy belássa: sikert csak a saját teljesítményére alapozhatja.

Nem csökkennek az adók

"Adócsökkentő programra nem látok lehetőséget. A GDP-hez képest a jelenlegi 38 százalékról 37 százalékra mérséklődhet az adóterhelés 2011-2012-re" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A kormányfő ugyanakkor szükségesnek látja az adószerkezet átalakítását, ami azzal járhat, hogy bizonyos adónemek eltűnnek, vagy kulcsaik csökkennek, de ez csak más adónemek rovására történhet.

Közmegegyezés van abban, hogy a munkát terhelő adókat és bizonyos, a vállalkozásokat sújtó adókat, például a helyi iparűzési adót kell megváltoztatni. A helyi iparűzésiadó-bevétel ebben az évben már megközelíti a két milliárd eurót. Ez a változtatás csak úgy képzelhető el, ha az önkormányzatok megnyugtató finanszírozására tudunk megoldást találni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Kevesen adóznak

A magyar adóterhelés európai összehasonlításban nem magas, az alapprobléma az, hogy ezt az adótömeget viszonylag kevesen fizetik, magyarázta a miniszterelnök. Szerinte a jelenlegi adórendszer problémái az alacsony foglalkoztatási rátával, a minimálbért fizetők tetemes számával és az elterjedt fekete-szürke gazdasággal, illetve az abban tevékenykedő több százezer járulékot nem fizetővel függnek össze.

A miniszterelnök megismételte azt a néhány napja már bejelentett elképzelést, hogy három órán belül megvalósítható legyen Magyarországon a cégalapítás.

Az Európai Unióval valószínűleg két héten belül lehet zárni az Új Magyarország programmal kapcsolatos nyitott kérdéseket, tehát Brüsszel rövidesen elfogadja a fejlesztési programot - mondta Gyurcsány Ferenc. Véleménye szerint az uniós és a magyar költségvetés által felhasználható forrásoknak olyan befektetéseket kell szolgálniuk, amelyek segítségével a vállalkozások versenyképesebbeké válnak. A felhasználásnak viszont hatékonynak is kell lennie.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!