2017. július 18. 12:27

A várakozásoknak megfelelően az alapkamatot 0,9 százalékon hagyta a magyar jegybank. A vártnál alacsonyabb infláció és az erős forint azonban a nem konvencionális eszközökkel történő lazítás irányába mutat.

A piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 0,9 százalékos alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank döntéshozó testülete. Bár a kamatdöntéshez fűzött kommentár csak a délután 3 órakor jelenik meg. 

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint galamb kommentár várható, azaz a lazább feltételekre utalhat a jegybank. Egyrészt azért, mert az infláció a vártnál alacsonyabb volt, másfelől a forint erős szinteken mozog.
 
A banki kamatoknál nagyobb hozamot szeretne? Hajlandó kockázatot is vállalni? Próbálja ki az mfor trader rendszerét, és növelje nyereségét!   

"Az előrejelzésünk szerint a jelenlegi kilátások alapján szeptemberben nem konvencionális monetáris lazításra kerülhet sor, például folytatódhat a három hónapos betétből való kiszorítás. Annak pedig egyre nagyobb az esélye, hogy a három hónapos betétet, mint irányadó monetáris eszközt az MNB lecseréli valami másra, ugyanis ez egyre jelentéktelenebb szerepet játszik" - fogalmazott a szakember. 

Németh Dávid azt is elmondta, hogy a forgatókönyvet felülírhatják a nemzetközi porondon bekövetkező esetleges változások, szigorítások. Kérdés például, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed folytatja-e a kamatemelést. A piac kíváncsi arra is, hogy mit lép az Európai Központi Bank, azaz visszafogja-e az eszközvásárlási programját, ami a monetáris feltételek szigorítását jelentené. Emellett a régión belül a lengyel jegybankárok között is volt, aki szigorításra utalt. "Összességében a
nemzetközi porondon inkább a szigorítás várható, miközben a magyar jegybank egyelőre a lazább feltételek irányába mozdulhat el" - tette hozzá. 
 
mfor.hu