3p

Magyarországon nincs olyan ingatlan adatbázis, amely alapja lehetne a megbízható vagyonértékelésnek - mutat rá elemzésében az Eston International.

A társaság elemzése szerint az értékbecslők dolga megnehezül, ha a kormány az ingatlanadó bevezetése mellett dönt, eddig ugyanis a - főleg banki - megbízóknak az optimista becslések tetszettek, míg ezután az alacsony becsült értékre lesz kereslet.

A lakóingatlanok piacán a nagyszámú adásvétel, az interneten megjelenő, könnyen hozzáférhető és értelmezhető kínálati információ biztosítják a kellő átláthatóságot, összehasonlítási alapot. A nem lakó funkciójú, nagy értékű ingatlanok esetében azonban ennek az információnak csak töredéke szerezhető be. Némi túlzással az egyetlen, amit biztosan tudunk, hogy történnek adásvételek. Természetesen a kereskedelmi ingatlanokat közvetítő szakértők megbízható információval rendelkeznek a piaci trendekről, az értékesített területekről és ingatlantípusokról, s jóllehet a konkrét üzletkötések bizalmas adatait szigorúan őrzik, az ő piaci tapasztalatuk biztosítja a legfontosabb fix pontokat, amelyekre az értékelés épít.

Az átláthatóságot segítő, már beindult folyamat, az üvegzseb program keretében egyre több önkormányzat beszámolója tartalmaz feldolgozható információt az értékesített ingatlanokról. A beszámolók mellékletéből jókora türelemmel és némi szerencsével, főleg fejlesztési telkek értékesítési adataihoz juthatunk. De ezen túlmenően nagyon kevés biztos pontra lehet támaszkodni.

Az Illetékhivatal sem jelent megoldást

Kézenfekvő lehetőségnek mutatkozik az Illetékhivatal adatainak felhasználása. Ezek az adatok azonban jelenleg nem hozzáférhetőek sem a szakma, sem az állampolgárok számára. Ha azok lennének, akkor sem minden gazdát cserélt nagy értékű ingatlan lenne ott fellelhető, mivel ezeket üzletrészként értékesítik. Így megtakarítható ugyanis az ingatlanok után fizetendő 10 százalékos illeték.

A jelenlegi adathiányos állapotban az értékbecslő leginkább a hozamértékelés módszerére támaszkodhat, ami az átláthatóbb bérleti piac adatainak és a közvetítők tapasztalatának köszönhetően megbízható eredményre vezet. A bérleti piacon ugyanis az adásvételekkel szemben több, és akár önmagában, akár piaci környezetében is értelmezhető kínálati bérleti adat áll rendelkezésre. Sajnálatos módon azonban, ezen az egyre erősödő piacon is megjelennek az "okos" vagyonértékelőnek készült bérleti szerződésverziók, amelyek alapján egy korrekten elvégzett számítás is több mint érdekes, a piaci evidenciák közé nehezen illeszthető eredményt ad.

Az Eston szakértő értékbecslő csapatának véleménye tehát, hogy a kormányzati cél megvalósítása és az összes érintett fél érdekében az értékelés körül jelenleg tapasztalható, főképp a megbízható adatbázisok hiányából fakadó bizonytalanságokat jelentősen mérsékelni kell.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!