2017. március 23. 10:16

Az Óriás ugrótoronnyal kapcsolatban csütörtökön megjelent hirdetmény szerint újabb 1 milliárd forintot költünk el a korábbi 1,9 mellé. A helyzet azonban ennél furcsább.

Az uniós közbeszerzési értesítő csütörtöki számában megjelent hirdetmény szerint 1,013 milliárd forintra szerződött március 7-én a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a West Hungária Bau Kft.-vel az "Óriás Ugrótorony és kapcsolódó létesítményei kiviteli és kiegészítő tervezési feladatainak, az építési, szerelési, műszaki üzemeltetési és bontási munkáinak ellátásaára". A közbeszerzésen nyertes mellett még egy ajánlat volt a munkára a ZÁÉV-től.

Ahogy azt a vizes vb-hez kapcsolódó közbeszerzéseknél már megszokhattuk, ezt is az eljárást megindító felhívás nélkül folytatták le tárgyalásos eljárással.

A közbeszerzés részletesebb ismeretetése szerint a West Hungária Bau az "Óriás Ugrótorony és kapcsolódó létesítményei kiviteli és kiegészítő tervezési feladatainak, az építési, szerelési, műszaki üzemeltetési és bontási munkáinak ellátása a műszaki leírásban, valamint a szerződéstervezet és annak mellékleteiben részletezettek szerint".

A helyzet pikantériája azonban az, hogy a fenti feladatok egy részére már biztosan leszerződött a West Hungária Bau az MNV-vel tavaly november 28-án. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, 1,9 milliárd forintos szerződést kötöttek a felek, a feladatok pedig a következők voltak:

  • kivitelezés,
  • műszaki üzemeltetés ellátása,
  • a világbajnokság után a helyreállítási bontási munkák elvégzése,
  • tervezési és engedélyezési feladatok ellátása.

Vagyis a két közbeszerzés során első olvasatra zömében ugyanazon feladatokra szerződött a vagyonkezelő a West Hungária Bauval. Ezt erősíti az, hogy mindkét közbeszerzés teljesítési helyszíne megegyezik, a szerződéskötés dátuma eltérő, a részletes leírás alapján egyező feladatok szerepelnek. Ráadásul nem találtunk olyan korrigendumot sem az 1,9 milliárdos tenderre vonatkozóan mely, az eljárás eredményhirdetése óta megjelent volna és módosította volna a szerződésteljesítés során elvégzendő feladatok.

A helyzet feloldására részben megoldást jelenthetne az, ha a mostani 1 milliárdos közbeszerzés csakis a kapcsolódó létesítményekre vonatkozna a Batthyányi téren. A hirdetmény azonban nem erre utal, hiszen az "Óriás Ugrótorony ÉS kapcsolódó létesítmények" megnevezést használja.

Kérdéseinkkel megkerestük a vagyonkezelőt is, ám cikkünk megjelenéséig még nem érkezett válasz. Amint megkapjuk, frissítjük vele a cikkünket.

Még 300 milliót költöttünk el

Az ugrótoronnyal kapcsolatos 1 milliárd forint mellett még 297,5 millió forint megy el a Margitsziget környezetfejlesztési feladatainak második ütemére, vagyis a kertépítészeti fejlesztésekre. A munkát az OPUS Ingatlanszolgáltató és Kivitelező Kft. fogja elvégezni.

A mai 1,3 milliárd forintos összértékű szerződésekkel a közbeszerzési hirdetmények alapján már 91,1 milliárd forintnál tartunk a vizes vb teljes költségvetését illetően.

mfor.hu