3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A libamáj hazai- és külpiaci pozícióinak erősítése érdekében szövetséget hoznak létre az ágazat szereplői; Orosháza városa pedig hungarikummá kívánja nyilváníttatni a libamájat - hangzott el a harmadik orosházi libamájfesztivál alkalmából megtartott sajtótájékoztatón szombaton.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a libamájat nemzeti kincsnek nevezte, amely nemcsak export terméket, hanem foglalkoztatást, vidéki munkahelyeket és feldolgozóipart jelent. Üdvözölte a tervezett szövetség létrehozását, mert mint mondta csak összefogással, tudatos termelői, feldolgozói szerveződésekkel lehet helytállni a piaci küzdelemben.

Kiemelte, hogy a teljes magyar libamájtermelés évente eléri az 1600 tonnát, s ennek nyolcvan százaléka a külpiacokra kerül. A miniszter nagyon fontosnak tartotta, hogy a "vízi szárnyasok tartására vonatkozó etikai kódex minél nagyobb támogatást élvezzen". Mint mondta "a kódex, a jó állattartási szabályokat, az állatokkal való bánásmódot, a tartás feltételeit és a legkülönbözőbb szakmai szabályokat rögzíti azért, hogy megfeleljünk a különböző állatvédelmi előírásoknak". A miniszter támogatásáról biztosította egy célzott marketing kampány elindítását, s ehhez a tárca irányítsa alatt álló agrármarketing centrum segítségét is felajánlotta.

A megalakulás előtt álló Magyar Libamájszövetségben a tervek szerint a teljes termékpálya képviselteti magát, az integrátoroktól, a töméssel foglalkozó gazdákon át, a feldolgozókon, vágóhidakon keresztül a kereskedőkig, illetve akár a forgalmazó éttermek tulajdonosaiig - mondta Elekes Lajos, a libamáj feldolgozással is foglalkozó orosházi Merian Foods Kft. vezetője.

A szövetség célja a magyar libamáj, illetve hízott máj ismertségének és marketing támogatottságának a növelése, és egy elmozdulás a jelenlegi alapanyag termeléstől és értékesítéstől a feldogozott termékek főként exportpiacokra való értékesítésének irányába.

Dancsó József, Orosháza polgármestere emlékeztetett arra, hogy a városban, illetve a térségben világszínvonalú terméket állítanak elő, dolgoznak fel és igyekeznek értékesíteni. Hozzátette: a magyar libamáj elsősorban orosházi, hiszen az előállítás legnagyobb része Orosházán történik. "Ezért tartom fontosnak, hogy a készülő és hamarosan megszülető hungarikum törvény külön említést tegyen arról, hogy a libamáj orosházi, hogy ezt a prémium terméket megfelelő védettséggel, megfelelő szintén és módon tudjuk megőrizni és védeni" - mondta.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!