TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2009. december 2. 12:01

A legfrissebb külkereskedelmi adatok ugyan az export és az import visszaesésének lassulásáról tanúskodnak, azonban az alacsony belső kereslet miatt még jó néhány hónapig marad a külkereskedelmi többlet - vélekedtek az MTI által megkérdezett elemzők szerdán.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt részletes adatai szerint szeptemberben 477,1 millió euró, míg az első háromnegyed évben 3313 milliárd euró többlettel zárt a külkereskedelmi mérleg, szemben a tavaly szeptemberi 95,1 millió euró pozitívummal, illetve az első kilenc havi 171,6 millió eurós hiánnyal.

Németh Dávid, az ING Bank Zrt. makroelemzője szerint a friss adatok a kivitel és a behozatal visszaesésének lassulásáról tanúskodnak, ám az import a belső kereslet gyengesége miatt még nem talált igazán magára.

Elmondta: pozitív, hogy a híradás-technikai, hangrögzítő- és lejátszó készülékek exportja bővült az utóbbi néhány hónapban, mivel ez azt mutatja, hogy a nyugat-európai piacok kezdenek magukra találni.

A szakértő kiemelte: az ázsiai országok vonatkozásában a magyar passzívum 115 milliárd forinttal csökkent, ami azt mutatja, hogy a például a kínai termékek iránt is kisebb lett a kereslet, így csökkent azok importja.

Németh Dávid szerint a következő hónapokban biztosan, de akár 2010 első félévéig is tovább nőhet a külkereskedelmi mérleg aktívuma, s valódi fordulatot majd csak a belföldi kereslet élénkülése jelent.

Szerinte az idei év egészére körülbelül 4 milliárd eurós külkereskedelmi többlet várható, amely a bruttó hazai termék (GDP) körülbelül 4,3 százaléka.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője is úgy vélekedett, hogy az első háromnegyed éves külkereskedelmi adatok, főleg az export tekintetében kedvező változásokról tanúskodnak.

Hozzáfűzte: ugyanakkor a kivitel és a behozatal visszaesése a környező országokhoz képest még mindig nagy, s az elhúzódó válságot jelzi.

A szakember szerint 2010 közepére érheti el a magyar export a 2008 eleji szintet.

Török Zoltán elmondta, hogy 2009-re 4 milliárd euró feletti többletet várnak, amely jövőre 5,2 milliárd euróra emelkedhet.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.