Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A legfrissebb külkereskedelmi adatok ugyan az export és az import visszaesésének lassulásáról tanúskodnak, azonban az alacsony belső kereslet miatt még jó néhány hónapig marad a külkereskedelmi többlet - vélekedtek az MTI által megkérdezett elemzők szerdán.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt részletes adatai szerint szeptemberben 477,1 millió euró, míg az első háromnegyed évben 3313 milliárd euró többlettel zárt a külkereskedelmi mérleg, szemben a tavaly szeptemberi 95,1 millió euró pozitívummal, illetve az első kilenc havi 171,6 millió eurós hiánnyal.

Németh Dávid, az ING Bank Zrt. makroelemzője szerint a friss adatok a kivitel és a behozatal visszaesésének lassulásáról tanúskodnak, ám az import a belső kereslet gyengesége miatt még nem talált igazán magára.

Elmondta: pozitív, hogy a híradás-technikai, hangrögzítő- és lejátszó készülékek exportja bővült az utóbbi néhány hónapban, mivel ez azt mutatja, hogy a nyugat-európai piacok kezdenek magukra találni.

A szakértő kiemelte: az ázsiai országok vonatkozásában a magyar passzívum 115 milliárd forinttal csökkent, ami azt mutatja, hogy a például a kínai termékek iránt is kisebb lett a kereslet, így csökkent azok importja.

Németh Dávid szerint a következő hónapokban biztosan, de akár 2010 első félévéig is tovább nőhet a külkereskedelmi mérleg aktívuma, s valódi fordulatot majd csak a belföldi kereslet élénkülése jelent.

Szerinte az idei év egészére körülbelül 4 milliárd eurós külkereskedelmi többlet várható, amely a bruttó hazai termék (GDP) körülbelül 4,3 százaléka.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője is úgy vélekedett, hogy az első háromnegyed éves külkereskedelmi adatok, főleg az export tekintetében kedvező változásokról tanúskodnak.

Hozzáfűzte: ugyanakkor a kivitel és a behozatal visszaesése a környező országokhoz képest még mindig nagy, s az elhúzódó válságot jelzi.

A szakember szerint 2010 közepére érheti el a magyar export a 2008 eleji szintet.

Török Zoltán elmondta, hogy 2009-re 4 milliárd euró feletti többletet várnak, amely jövőre 5,2 milliárd euróra emelkedhet.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.