3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A végéhez közeledik a felszámolás alatt álló Hungária Értékpapír Zrt. "f.a." felszámolójának hiánymegállapítási vizsgálata és folyamatban van az ügyfelekkel való egyeztetés - közölte a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) hétfőn a honlapján.

A közlemény szerint a vagyonfelmérést követően a károsultak hozzájutnak majd az őket megillető osztalékukhoz és a lejáró állampapír kifizetésekhez.

A felszámoló tájékoztatása szerint az egyenlegközlő lapok jelentős része visszaérkezett az ügyfelektől, az adatok feldolgozása folyamatos, eltérések esetén az ügyintézők megkeresik az ügyfeleket. A folyamat lezárását követően minden ügyfélnek visszaigazolják az igényét.

A felszámoló szeptember 1-jétől ügyfélszolgálatot állít fel a gyorsabb kiszolgálás érdekében. Az érintett ügyfelek telefonos vagy postai értesítést kapnak a személyes azonosítás időpontjáról, aminek során egyebek mellett be kell mutatni a természetes vagy jogi személyek azonosító igazolványait, okmányait és igazolni kell az utaláshoz szükséges, Magyarországon vezetett értékpapírszámla meglétét is.

A tájékoztatató alapján sor kerül a felszámolási eljárás kezdete (2015. április 22.) után a Hungária Értékpapír Zrt. "f.a." számlájára érkezett osztalékok kifizetésére is.

A felszámolási eljárás kezdetét követően a hiánytalanul meglévő értékpapírok után beérkező osztalékok nem képezik a felszámolási eljárás kezdő időpontjára megképzendő, úgynevezett "homogén pénzcsoportok" részét, amelyből az ügyfeleket csak arányosan lehet kielégíteni. (Homogén pénzcsoporton a minden egyedi jellemzőjében azonos tulajdonságokkal rendelkező eszközöket értik a vonatkozó jogszabály alapján.)      

Amennyiben az osztalékfizetésre jogosító értékpapírok maradéktalanul rendelkezésre állnak, úgy a felszámolási eljárás kezdő időpontját (2015. április 22.) megelőzően beérkező osztalékokra fennáll az ügyfelek igénye. Így az adott értékpapírral rendelkező ügyfelet illeti meg ezen értékpapírok vonatkozásában befolyt vagy esetlegesen még beérkező osztalék.

Abban az esetben viszont, ha a Hungária Értékpapír Zrt. "f.a."-nál jelenleg folyamatban lévő vagyonfelmérési vizsgálat alapján megállapítható lesz, hogy az ügyfelek által elhelyezett pénzeszközökben hiány van, azaz a fellelhető pénzeszközök nem biztosítanak teljes körű fedezetet az ügyfelek követeléseinek kielégítésére, a felszámolónak a befektetési vállalkozásokról és árutőzsdei szolgáltatásokról szóló törvény vonatkozó rendelkezései alapján devizanemenként, a jogszabályban előírt arányosítás szerint kell kiadnia az ügyfeleknek ezen pénzeszközöket is.

Azon értékpapírok esetében, amelyek nem állnak maradéktalanul rendelkezésre, az elszámolás során az ügyfeleket a "homogén pénzcsoportból" csak arányosan lehet kielégíteni. Így az elszámoláskor a felszámolási eljárás kezdete előtt, valamint az azt követően befolyt vagy esetlegesen még beérkező osztalékból csak arányosan kaphatnak pénzt.

A PFSN arról is tájékoztatott, hogy a felszámolási eljárás során lejáró diszkont kincstárjegyeket, államkötvényeket a felszámoló elkülönítetten kezeli és a lejárt értékpapírok mennyiségének megfelelően az ügyfelekkel azok kiadásakor számol el.

A felszámoló kéri, hogy aki a telefonszámát nem adta le a Hungária Értékpapír Zrt. "f. a."-nál, az a hungaria@psfn.hu e-mail címre küldve adja meg telefonos elérhetőségét a gyorsabb ügyintézés és az időpont egyeztetés érdekében - derül ki a közleményből.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.