TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A külföldiek földszerzésének megakadályozásával indokolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az állami szántóföldek értékesítésére vonatkozó programot. A miniszter beszélt az állami kézbe került bankokról és a hazai bürokrácia egyszerűsítéséről is.

A politikus szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: annak érdekében, hogy külföldiek ne szerezhessenek földtulajdont Magyarországon, fontos biztosítani az államiföld-vásárlási lehetőséget azoknak a magyar földműveseknek, akik ezzel élni akarnak. Hangsúlyozta: a földeladási árverések nyilvánosak lesznek, a földet pedig csak piaci ár fölött lehet majd eladni.

Az állami földvagyonnal kapcsolatos, a parlamenti szakbizottságban tett kijelentéseit firtató kérdésre Lázár János úgy reagált, hogy a testület ülésén nem a saját tapasztalatának adott hangot, nem is tudott volna, mert a magyar államnak nincs szántóföldművelő mezőgazdasági vállalkozása. Ez pedig azért van így - magyarázta -, mert az az általános közvélekedés, hogy amikor a magyar állam földet művel, ott csak baj lehet.

Egyszerűbb ügyintézés

Az ügyintézés megkönnyítését tűzte ki célul a Miniszterelnökséget vezető miniszter a közigazgatásban. Lázár János jelezte, hogy jövő márciusra 278 új kormányablak lesz, január 1-jétől pedig számos eljárási díj csökken vagy megszűnik.

A tárcavezető az adóeljárások egyszerűsítése mellett foglalt állást és azt mondta, folyamatos ellenőrzés és bírságolás helyett abból kell kiindulni, hogy az adózók jogkövetők. Kérdésre elmondta: az eljárási díjak csökkentésére még ebben a hónapban javaslatot tesz a parlamentnek, novemberben pedig benyújtja azt a javaslatát, amely a közigazgatásban dolgozók jövő júliusban kezdődő, átlagosan 30 százalékos béremelését tartalmazza.

Bankok, takarékszövetkezetek


A miniszter azt is elmondta egy kérdésre, a kormány támogatja az FHB-csoportot, hogy csatlakozzon a takarékszövetkezeti integrációhoz, szerinte ez a lépés a bankot és a takarékszövetkezeteket is erősíti.

Lázár János tájékoztatott arról is, a kormány úgy döntött, hogy értékesíti fél éven belül az MKB-t és a Budapest Bankot. A miniszter szerint nem zárható ki a külföldi tulajdonos bevonása sem.

Ennyibe került a menekültek buszoztatása

Lázár János tájékoztatott a menekültek utaztatásának költségeiről is. Elmondta, a MÁV-nak 524 millió, a BKV-nak 160-200 millió, a Volán-társaságoknak összesen további 200 millió forint költsége keletkezett. Ezt az egymilliárd feletti összeget a költségvetés rendezi majd.

MTI/mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.