3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lázár János minden képviselőt megnyerne a nemzeti érdekek védelmére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a "lex Heineken" kapcsán beszélt egy keddi lakossági fórum előtt, Nagylakon.

"Azon dolgozunk, hogy megnyerjünk minden parlamenti képviselőt, hogy közösen védjük meg a nemzeti érdeket" - fogalmazott. A miniszter leszögezte, meg kell védeni a politikai véleménynyilvánítás jogát, ugyanakkor az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát korlátoznák az emberi méltóság védelme érdekében. Hozzátette: a törvényjavaslat beterjesztői ehhez próbálnak támogatókat szerezni a parlamenti patkó minden oldaláról.

Lázár János kifejtette, a törvényjavaslat beterjesztésének kettős oka volt. Egyfelől szeretnék megvédeni azok emberi méltóságát, akiknek a személyes érzéseit kifejezetten sérti bármelyik önkényuralmi jelkép használata, legyen szó a nemzeti szocialista vagy a kommunista diktatúra jelképéről. Ugyanakkor úgy fogalmazott, nem akarja véka alá rejteni a másik okot sem: a magyar nemzeti érdeket az utóbbi időszakban súlyos sérelem érte Székelyföldön, egy multinacionális vállalat egy hozzá képest törpe magyar céget lehetetlenített el. A törvényjavaslat benyújtóinak az az álláspontja, hogy magyar érdek nem sérülhet következmények nélkül - mondta. A miniszter kijelentette, hogy szeretnék minden eszközzel megvédeni a magyar érdeket. Ezek közé tartozik az is, nem engedhetik, hogy egy magyar sörgyárat "lenyomjon" egy nemzetközi multi.

Lázár János utalt arra, hogy Nyugat-Európában a nemzeti szocialista jelképet tiltották be a második világháború után, az 1990-es fordulatot követően pedig a Szovjetunió jelképeit próbálták betiltani. Magyarországon 2000-ben született meg az önkényuralmi jelképek használatáról szóló törvény, amelyet az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Alkotmánybíróság döntését követően felülvizsgáltak.

A politikus hangsúlyozta, nem a politikai véleménynyilvánítást kívánják korlátozni, hanem az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát. Erre már volt példa, az Európai Bíróság 2011-es ítéletében egy angol cégnek megtiltotta, hogy a Szovjetunió szimbólumait szerepeltesse egy parfümön, mert az például a Magyarországon vagy Lettországban élők emberi méltóságát sértené. A Heineken-csoport 1951 és a '90-es évek között nem használta a vörös csillagot, mondván az a Szovjetunió jelképe, és a sörén fehér csillag volt évtizedeken keresztül. Így tulajdonképpen a cég gyakorlatából szeretnénk törvényt csinálni Magyarországon - fűzte hozzá a miniszter.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!