2017. március 30. 13:49

Számos gazdasági témát érintett a szokásos csütörtöki Kormányinfón Lázár János.

A jó szervezésben is érdekelt Magyarország az idén nyáron tartandó világbajnokságon, nem csak abban, hogy úszóink jól szerepeljenek, mondta le a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János szerint Magyarország először kerül egy sportvilágesemény középpontjába, amely akár milliárdos érdeklődést is kiválthat, ennek megfelelően kell viselkedni.

Éppen ezért szerinte méltatlanok a pitiáner viták az uszodaépítésekről. Hozzáfűzte, a megépítéssel elszámol a kormány, a magyar adófizetők pénzét célszerűen, jól használják fel. (Szerk: ezt természetesen mi is kíváncsian várjuk, hiszen az eredeti tervekhez képest duplája lehet az esemény költségvetése.)

Megemelt reklámadó

A reklámadó volt az első olyan adópolitikai döntés, amit felfüggesztett az Európai Bizottság. Az RTL pert nyert Magyarországgal szemben, az eddigi adóbevétel 20 milliárd forint volt, amit most visszakapnak az adófizetők. Bár a miniszter azzal viccelt, hogy az RTL-nek most lesz egy csomó pénze, ezt a kormány a jövő évben adó formájában vissza fogja venni, hiszen duplájára emelték a reklámadó kulcsát.

Kapcsolódó anyag: Váratlanul adót emelnek Vargáék

CEU ügy

A külföldi egyetemek sem csaphatják be a diákokat, nem élhetnek vissza helyzetükkel, és nekik is vállalniuk kell a magyar törvények betartását - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a felsőoktatási törvény javasolt módosításáról szólva.

Kapcsolódó anyag: Lázár szerint hisztériakeltés zajlik a CEU körül

A tárcavezető az Oktatási Hivatal vizsgálatát - amely 28 külföldi egyetem közül 27-nél talált problémákat - jogszerűnek és alaposnak nevezte. Jelezte egyúttal: minden külföldi egyetem számíthat arra, hogy a kormány méltányos módon fogja megvizsgálni a kérelmét mind az együttműködést, mind a képzés tartalmát illetően.

A kabinet azt szeretné elérni, hogy a diákok védelme jegyében mindenki tartsa be a játékszabályokat - hangoztatta. Lázár János hozzátette, elegendőnek tartja az elkövetkező egy évet arra, hogy az érintett külföldi egyetemek esetében megköttessenek azok a nemzetközi megállapodások, amelyek a tervek szerint a működésük feltételei lesznek. Szerinte minden, ami ezen felül van, "politikai hisztériakeltés".

Élelmiszerek és Csíki sör

A kormány megkeresi a módját, hogy a nemzeti érdekeket megvédje - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csíki védjegyvitára és a kettős élelmiszerminőségre utalva. Egy összefogás eredményeként minősítette a Csíki sör és a Heineken közötti megállapodást, amelynek értékelése szerint az a tanulsága, hogy meg lehet oldani nehéz ügyeket is.

Lázár János is ivott a Csíki sörből

Megerősítette azt is, hogy a Nébih Olaszországban és Ausztriában értékesített, azonos nevű és külső megjelenésű termékeket vetett össze a Magyarországon forgalmazottal. A minőség az esetek 70 százalékában tért el, más alapanyagokat, ízesítőket és adalékokat, silányabb melléktermékeket használtak fel a vizsgált élelmiszerek esetében - fejtette ki. Lázár János közölte: a V4-es partnerekkel azért küzdenek, hogy első lépésként a fogyasztók védelme érdekében a címkéken szerepeljen világos tájékoztatás az eltérésekről.

A teszt, amire a miniszter hivatkozott ennek éppen ellenkezőjét mutatta ki: nem találtak különbséget az összetevők között. A szakemberek a vizsgálatban osztrák, olasz és magyar Nutellát vizsgáltak.

Eszerint:

A Nutella összetevői Olaszországban: cukor, pálmaolaj, mogyoró (13%), zsírszegény kakaó (7,4%), sovány tejpor (6,6%), tejsavópor, emulgeálószer: lecitin (szója), vanillin.

A Nutella összetevői Ausztriában: cukor, pálmaolaj, mogyoró (13%), zsírszegény kakaó (7,4%), sovány tejpor (6,6%), tejsavópor, emulgálószer: lecitin (szója), vanillin.

A Nutella összetevői Magyarországon: cukor, pálmaolaj, mogyoró (13%), zsírszegény kakaópor (7,4%), sovány tejpor (6,6%), tejsavópor, emulgálószer: lecitin (szója), vanillin. 

mfor.hu / MTI