TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A járműipar "magához tért", 8 százalék fölötti növekedést produkált, a készjármű kibocsátás 3,9 százalékkal bővült, az alkatrészgyártás 11 százalék felett volt - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán a januári ipari termelési adatokra reagálva.

Kiemelte: jól teljesített a járműgyártáshoz szorosan kapcsolódó gumiipar, ami 5,9 százalékkal növekedett. Elmondta: a januári csúcstartó a gépgyártás és a hozzá kapcsolódó fémipari termékek gyártása volt, a gépgyártás 28 százalékkal növekedett az elmúlt évekhez képest.

Korábban: Végre éledeznek az ipar fellegvárai

Az államtitkár úgy látja, hogy lecsillapult a tavaly második félévi bizonytalanság az amerikai elnökválasztás és a Brexit miatt, mindenütt stabil, pozitív kép alakult ki, a bizalmi indexek magasabbak, ami a magyarországi termelésre is kihat.

Lepsényi István elmondta: a foglalkoztatottság javul, a felhasználható munkaerő vége felé közeledik az ország, ezért komoly akciókat kell folytatni a dolgozók mobilitására, a szakképzettség emelésére, az esetleg külföldről behozható munkaerő mozgósítására.

Az ipari export 8 százalék felett bővült, ezen belül alapvetően a járműipar jelentős, ami összhangban van azzal, hogy Nyugat-Európában a járműértékesítés jól alakult, január-februárban 10 százalék felett nőtt, ez maga után húzza a magyar ipart - mondta Lepsényi István. Az ipar belföldi értékesítésében az élénkülés megjelent, de az ipart változatlanul alapvetően az export mozgatja - tette hozzá.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.