2017. április 20. 08:25

De év végén érkezik a több tízezres pluszpénz.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A friss béradatok szerint továbbra is szélesre nyitott az olló az aktív munkavállalók és a nyugdíjasok vásárlóereje között idén. A Központi Statisztikai Hivatal mai jelentése szerint a reálkeresetek 7,5 százalékkal emelkedtek idén az első két hónapban. Ebben az időszakban 2,6 százalékos volt az infláció, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjasok egyelőre épp ellenkező pályán mozognak, mint a munkavállalók: az időskori járandóságok veszítenek a reálértékükből. Mint közismert, januárban 1,6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ami a 2,6 százalékos infláció mellett valóban veszteséget hoz az időseknek.

A számok az év végén szebbek lesznek 

Az alkalmazotti és nyugdíjas társadalmi réteg pillanatnyi jövedelmi helyzetében a következő hónapokban sem lesz markáns változás, arra viszont számítani lehet, hogy az inflációs nyomás valamennyire enyhül az előttünk álló időszakban. Ez pedig azt jelenti, hogy a nyugdíjak reálértéke valamit javulni fog tavasz-nyár táján.

Az viszont egyre biztosabb, hogy év végén extra pénz áll majd házhoz. Egyrészt a magasabb infláció miatt válnak kiegészítésre jogosulttá az idősek, másrészt a meglóduló, 4 százalék körüli gazdasági növekedés is prémiumot jelent számukra. Összességében akár több tízezer forint pluszpénz is érkezhet a számlákra karácsony előtt, jelen állás szerint.

Ami pedig a jövő évet illeti, egy kiszivárgott nemzetgazdasági minisztériumi előkészítő anyag szerint a kormány az ideinél gyorsabb, 2,9 százalékos inflációval számol 2018-ra. Mivel a nyugdíjemelést ehhez a mutatóhoz kötik, a járandóságok is pont ekkora mértékben emelkedhetnek majd. S bár a tárca nem erősítette meg, hogy a dokumentum valóban a hivatalos előrejelzéseket tartalmazza – különös tekintettel a költségvetés egyenlegének alakulására -, a makropálya kapcsán egy miniszteri nyilatkozatból már kiderült, hogy a megszellőztetett dokumentum számai mégis a kormány várakozásait tükrözhetik.

Baka F. Zoltán

mfor.hu