Fipronillal szennyezett tyúkhúst találtak Lengyelországban, írja szerdai számában a Magyar Idők.
képünk illusztráció
A lap a Nébih tájékoztatására hivatkozik, melyből az is kiderül, hogy a határérték feletti szennyezettség azért alakulhatott ki a lengyel baromfihúsban, mert a fipronil zsírban oldódó hatóanyag, a csirkehús viszont zsírszegény izomszövet. Az Európai Unió más tagállamaiban máig nem találkoztak hasonló esettel. A hatóságok kiemelten ellenőrzik a hazai és külföldi vágásból származó tyúkhúst.
A Nébih eddig közel 140 hazai és külföldi mintát vizsgált meg, az ellenőrzések 94 százaléka már le is zárult. A hatóság a friss tojás mellett elsőorban a közvetlen feldolgozott termékekre, a tojáslére és a tojásporra koncentrált.
Itthon eddig mintegy tíz esetben mértek határérték feletti fipronilmaradványt az ellenőrök, szinte kizárólag friss tojásban. Az unió pedig hat esetben riasztotta a hatóságot, de utóbbi jelzések többnyire vaklármának bizonyultak, mert utóbb kiderült, a fertőzött termékekből nem került a magyar polcokra.
mfor.hu