2p

Az új áfatörvény kihirdetése óta már elindítható a csoportos áfaalanyiságra való áttérés. Az egy csoportba vágyó kapcsolt vállalkozások 2008-at már a megváltozott szabályok szerint kezdhetik, számol be a Napi Gazdaság.

Az új áfatörvény november 16-i kihirdetése után minden kapcsolt vállalkozásnak lehetősége van arra, hogy áttérjen a csoportos áfaalanyiságra. Jóllehet a törvény csak januártól terjeszti ki az adóalanyiság intézményét minden társaságra, egy utólag javasolt változtatás szerint az ügyintézés már az idén elindulhat. Így a siető vállalkozások 2008-at már az új rendszer szerint kezdhetik.

A csoportos áfaalanyiságot egy 2004-ben hatályba lépett változtatás tette lehetővé, eredetileg a pénzügyi szektor számára. A rendszer lényege leegyszerűsítve az, hogy a kapcsolt vállalkozások egy áfaalanyként működnek - egy bevallást kell adniuk - és egymás között nem kell áfát felszámítani. Az új szabályok értelmében jövőre kiterjesztik a kört, vagyis azt bármilyen, kapcsolt vállalkozásokból álló csoport alkalmazhatja.

A csoportos adóalanyiság az adóhatóság engedélyével jöhet létre, a bejelentkezésre rendszeresített nyomtatvány már elérhető az adóhatóság honlapján. Az egyoldalas nyomtatványon mindössze a csoport adatait kell megadni.

A leendő csoporttagoknak le kell mondaniuk közösségi adószámukról, a csoport ugyanis egyetlen új adószámot kap majd. Fontos szabály, hogy a tagok egyetemlegesen felelnek a felmerült adókötelezettségért. Ez azt jelenti, hogy azok a kapcsolt vállalkozások is felelősséggel tartoznak a csoport ügyeiért, amelyek nem tagjai a csoportnak, írja a Napi Gazdaság. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!