<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az új áfatörvény kihirdetése óta már elindítható a csoportos áfaalanyiságra való áttérés. Az egy csoportba vágyó kapcsolt vállalkozások 2008-at már a megváltozott szabályok szerint kezdhetik, számol be a Napi Gazdaság.

Az új áfatörvény november 16-i kihirdetése után minden kapcsolt vállalkozásnak lehetősége van arra, hogy áttérjen a csoportos áfaalanyiságra. Jóllehet a törvény csak januártól terjeszti ki az adóalanyiság intézményét minden társaságra, egy utólag javasolt változtatás szerint az ügyintézés már az idén elindulhat. Így a siető vállalkozások 2008-at már az új rendszer szerint kezdhetik.

A csoportos áfaalanyiságot egy 2004-ben hatályba lépett változtatás tette lehetővé, eredetileg a pénzügyi szektor számára. A rendszer lényege leegyszerűsítve az, hogy a kapcsolt vállalkozások egy áfaalanyként működnek - egy bevallást kell adniuk - és egymás között nem kell áfát felszámítani. Az új szabályok értelmében jövőre kiterjesztik a kört, vagyis azt bármilyen, kapcsolt vállalkozásokból álló csoport alkalmazhatja.

A csoportos adóalanyiság az adóhatóság engedélyével jöhet létre, a bejelentkezésre rendszeresített nyomtatvány már elérhető az adóhatóság honlapján. Az egyoldalas nyomtatványon mindössze a csoport adatait kell megadni.

A leendő csoporttagoknak le kell mondaniuk közösségi adószámukról, a csoport ugyanis egyetlen új adószámot kap majd. Fontos szabály, hogy a tagok egyetemlegesen felelnek a felmerült adókötelezettségért. Ez azt jelenti, hogy azok a kapcsolt vállalkozások is felelősséggel tartoznak a csoport ügyeiért, amelyek nem tagjai a csoportnak, írja a Napi Gazdaság.