<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Elfogadta az Országgyűlés az áfatörvény módosító javaslatait, miközben a képviselők leszavazták a kormány azon javaslatát, hogy vonják össze a kisadókat.

Az Országgyűlés 188 igen és 152 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a támogatott módosító indítványokat. A határozathozatal előtt Veres János pénzügyminiszter elmondta: a kormány által támogatott módosító indítványok egy része az új csoportos adóalanyiság szabályait módosítja. Az a cél, hogy egyértelmű legyen: az adóalany egyszerre csak egy csoportos adóalanynak legyen tagja, illetve a tagnak a csoportból való kiválásával a csoportot nem kell megszüntetni - mondta a pénzügyminiszter.

A módosítás azt is célozza, hogy a csoportos adóalanyiság létrehozását a törvény kihirdetését követően kérjék az adóhatóságtól az adóalanyok. Egy olyan módosító javaslatot is ismertetett Veres János, amely korábban az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén is felmerült. Ennek értelmében pontosítják az adómentes pénzügyi és biztosítási szolgáltatások meghatározását, így rendeződnek az ikerbiztosítók áfával kapcsolatos kérdései, és adómentes marad a magánnyugdíjpénztár, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár és a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény részére végzett vagyonkezelés.

A módosuló átmeneti szabályok közül a miniszter kiemelte a kettős adóztatás kizárását, illetve azt, hogyha az új áfatörvény rendelkezései minden félre nézve kedvezőbbek, akkor az adóhatósághoz történő bejelentés alapján az új törvény rendelkezései alkalmazhatók.

Nem támogatja a kormány azokat a módosító javaslatokat, amelyek például a hús, vagy a sportszerek kedvezményes adómérték alá történő besorolását kezdeményezik, illetve ugyancsak nem támogatja a kabinet a kompenzációs felár mértékének változtatását célzó módosítást.

Az Országgyűlés elsöprő többséggel fogadta el azt a szocialista képviselők által benyújtott módosító indítványt, amely az adótörvény-javaslatból törölte a kisadók összevonására vonatkozó paragrafusokat hétfőn a parlamentben.

Az Országgyűlés 324 igen szavazattal, 28 ellenében fogadta el a javaslatot, amely meghiúsítja azt a kormányzati szándékot, hogy összevonják a szakképzési hozzájárulást, az innovációs járadékot és a rehabilitációs járulékot. Korábban ezt az összevonást az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói és munkavállalói oldala sem támogatta.

MTI/Menedzsment Fórum