2017. március 28. 08:25

Noha a kormány nem akar elállni a lex Heinekentől, ha nem őrölnének lassan a brüsszeli (és utána a kormányzati) malmok, a vizes vb-t könnyen beárnyékolhatná egy kis csatározás is.

Hétfői hírek szerint a kormány elküldte Brüsszelnek a lex Heinekent notifikációs eljárásra, így azt nem fogják visszavonni annak ellenére sem, hogy a Heineken végül megegyezett a Csíki Sörrel. Csak emlékeztetőül, a törvényjavaslat milliárdos büntetéssel és börtönnel fenyegette meg az önkényuralmi jelképek (vörös csillag, sarló) kereskedelmi használóit.

Mivel az uniós egyeztetési folyamat Brüsszel válasza után is még hosszú hónapokig tarthat, elég jó esély van arra is, hogy a 2018-as választásokig nem lesz belőle törvény. És ez lehet a kormány szerencséje - és most tekintsünk el attól, hogy a legutóbbi információk alapján okafogyottá is vált a törvényjavaslat.

A júliusban rendezendő budapesti vizes világbajnokság könnyen szólhatott volna a kormány-FINA-Mikasa csatározásáról is. Ahogy ugyanis az esemény honlapján látható, a FINA egyik hivatalos beszállítója egy sportszereket, -ruházatot árusító cég, a Mikasa, melynek logójában ott virít a vörös csillag.

Egyedülállóan emlékezetes lett volna a Budapest által rendezett világesemény, ha az egészet beárnyékolja a sörháborúból kifejlődött vizesbalhé, és a nemzetközi szervezet egyik beszállítójával akasztotta volna össze a bajszát a magyar kormány. Igaz, egyáltalán nem kizárt, hogy a törvény esetleges elfogadása esetén szintén a kivételezettek csoportjába került volna a Mikasa, ahogy várhatóan a Heineken, a Milky Way és a San Pellegrino is.

mfor.hu