2p

A kormány előbb megvárja, milyen hulladékgazdálkodási koncepcióval áll elő az Európai Unió.

Szeptember végén nagy port kavart a hír, hogy a Földművelésügyi Minisztérium egy jogszabály-módosítással emelné a reklámhordozó papírok, valamint a műanyag bolti zacskók környezetvédelmi termékdíját. Előbbi esetében kilónként 114 forintra nőtt volna a díj az eddigi 85 forintról. A zacskók esetében konkrét díjemelésre nem került volna sor, de a termékek tervezett átsorolása miatt a műanyag bolti zacskók egy jóval nagyobb közteherrel sújtott kategóriába kerültek volna.

Parlamenti csendélet, bolti termékkel 

Azért fogalmazunk feltételes módban, mert a parlamenti vita során a törvényalkotási bizottság egy olyan javaslattal állt elő, hogy inkább ne változzon semmi a díjra vonatkozó törvényi feltételek közül. Azzal indokolják a földművelésügyi tárca szándékaival szemben álló módosításukat, hogy az Európai Unióban éppen folyamatban van egy hulladékgazdálkodási koncepció kidolgozása, és felesleges lenne elébe menni az eseményeknek.

Mint írták: az Európai Bizottság a "körkörös gazdaságról" szóló jogszabály-csomag keretében kezdeményezte a hulladékgazdálkodási szabályozás elveinek, fogalmainak, főbb rendelkezéseinek, illetve a tagállamokat érintő hulladékgazdálkodási célkitűzések módosítását. A csomag elfogadására azonban még nem került sor.

Ezért az a döntés született, hogy addig ne emeljék a hulladékgazdálkodási célú fizetési kötelezetségeket, mert lehet, hogy ezek később indokolatlan többletterheket jelentenek majd a nemzetgazdaság szereplőinek.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!