3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A többi országhoz képest Orbánék rendkívüli módon sarcolja az alacsony fizetésűeket, ellenben a magaskeresetűekkel "hímes tojásként" bánik. Mindez köszönhető az egykulcsos szja-nak és az adójóváírás kivezetésének.

Tegnap arról már beszámoltunk, hogy az Orbán-kormány továbbra is kiemelkedő módon adóztatja a magyar fizetéseket, hiszen az OECD-tagállamok körében a magyar 48,2 százalékos adóék a harmadik legmagasabb. Csak Németország és Belgium előzi meg hazánkat.

Van azonban olyan szemszög is, ahonnan nézve még rosszabb lehet Magyarország megítélése, hiszen az Orbán-kormánynál senki sem sújtja nagyobb adóteherrel azokat, akik kevés fizetésből kénytelenek megélni. Az OECD kiadványa szerint az átlagbér 67 százalékát keresők esetében a magyar adóék 48,2 százaléka, az egykulcsos szja-nak és az adójóváírás kivezetésének köszönhetően ez nem is meglepetés, hiszen minden bérkategóriánál megegyező adóékkel számolhatunk.

Ami viszont sokkolóbb, hogy ez az OECD-tagállamok sorában a legmagasabb. Mögöttünk a dobogón Belgium áll 47,5 és Németország 45,3 százalékkal.

A visegrádi országokhoz képest pedig nagyon kilóg a sorból a hazai adóék, hiszen

  • Csehországban 40,2,
  • Szlovákiában 39,
  • Lengyelországban pedig 35,1 százalék a teher.

Jószívűbb a sokat keresőkkel a kormány

Miközben kirívó mértékben sarcolják Orbánék az alacsonykeresetűeket, a magas bérért dolgozókkal hímes tojásként bánik. Legalábbis a többi OECD-tagállamhoz mérten.

Az esetükben is érvényes 48,2 százalékos adóék mindössze a 8. legmagasabb a rangsorban.

  • Belgiumban,
  • Franciaországban,
  • Olaszországban,
  • Svédországban,
  • Németországban,
  • Ausztriában
  • és Finnországban is nagyobb mértékben adóztatják a magasabb béreket.

A belgáknál 59,9 százalékos az adóék, ami mögött a franciák 54,4 és az olaszok 54,1 százalékkal állnak. A Magyarország elé kerülők között egyedül Finnországban nem éri el az adóék mértéke az 50 százalékot.

A fent részletezett helyzet részben az egykulcsos szja-nak köszönhető, hiszen a bér nagyságától független a fizetendő adók és járulékok mértéke. A személyi jövedelemadó progresszív rendszerének egykulcsosra cserélésével alapvetően mindenki jól járt, bár tény, hogy a magaskeresetűek esetében nagyobb volt az adókulcs csökkenésének mértéke, mint az alacsonykeresetűeknél. Utóbbiak esetében 17-ről 16 százalékra csökkent az szja, nálunk az adójóváírás kivezetése okozta a fő nehézséget, és 2013-ra már egy minimálbéres dolgozónak is annyi adó és járulék terhelte a fizetését, mint egy bruttó 1 milliós fizetésben részesülőnek.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!