2p

Nem sok olyan ország van az OECD-tagállamok sorában, ahol magasabb lenne az adóék mértéke, mint Magyarországon.

2016-ban az adóék mértéke 48,2 százalék volt hazánkban az egy évvel korábbi 49 százalék után. Ez azt mutatja meg, hogy a teljes munkaerőköltség (bruttó bér + az erre rakódó, munkaadó által fizetett terhek) hány százaléka folyik be az államkasszába adók és járulékok címén. Az enyhe csökkenés annak köszönhető, hogy 2016-ban 16-ról 15 százalékra mérsékelte a kormány a személyi jövedelemadó kulcsát. Ez azonban nem segített sokat a megítélésünkön, ha az OECD-tagállamok rangsorát nézzük, hiszen ez a több mint 30 ország sorában ez a 3. legmagasabb teher.

(Forrás: OECD)

A legnagyobb elvonás a belga béreket jellemzi, ahol a teljes költség 54 százaléka kerül az államkasszába, a második helyen pedig Németország áll 49,4 százalékkal. Mivel mögöttünk a franciák és az olaszok szerepelnek, így elmondhajtuk, hogy Európa legnagyobb gazdaságaival vetekszik hazánk - igaz, az öröm megkérdőjelezhető jelen összefüggésben.

A visegrádi országok vonatkozásában is kirívó a magyar adóék (48,2 százalék):

  • a cseheknél az állam 43,
  • a szlovákoknál 41,5,
  • a lengyeleknél pedig 35,8 százalékot vont el tavaly.

Az OECD szintjén kiemelkedő terhelés főként a munkaadó által fizetendő terheknek köszönhető. Az OECD rangsorában Magyarországon a 10. legmagasabb terhet fizetik a munkaadók a bruttó bérre vetítve. Arányaiban ugyan a munkaadó a személyi jövedelemadón túl kevesebb járulékot fizet, a rangsor alapján mégis kedvezőtlenebb a helyzetünk, hiszen az a negyedik legmagasabb a szlovén, a német és a lengyel munkavállalói járulék mögött.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!