3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2011-ben a magyar lakosság mindössze 18 százaléka rendelkezett valamilyen banki megtakarítással, ami 2004 óta a legalacsonyabb arányt jelenti - derül ki egy friss felmérésből.

A GfK Hungária felmérésében a lakossági megtakarítások területét vizsgálta, mivel az elmúlt év a magánszemélyeket is hátrányosan érintette.

A megtakarítási szokások változását több tényező alakítja. A megtakarítások mértéke és szerkezete elsősorban a jövedelmi lehetőségektől, a kockázatvállalási hajlandóságtól, a megélhetési költségek, és az általános fogyasztói bizalom alakulásától függ - olvasható a közleményben. Mindaz, ami a tavalyi évet jellemezte, nevezetesen a nehezen kiszámítható gazdasági környezet, az árfolyamok ingadozása és a fogyasztói árak emelkedése sok családban bizonytalanságot okozott. Mindez pedig tükröződik a megtakarítások területén is: nagyban befolyásolja a kiválasztott megtakarítási eszközöket és a célokat.

"A váratlan kiadásokra való felkészülés továbbra is a legfontosabb a hazai lakosság körében, sok család kénytelen felkészülni a megugró törlesztőrészletek, vagy a munkahely elvesztéséből adódó pénzügyi sokk ellensúlyozására – nyilatkozta Dunai Albert (Client Group Lead). „A gyerekek jövőjére vagy a nyugodt  nyugdíjas évek biztosítására már lényegesen kevesebben tudnak spórolni, e célok fontossága kismértékben csökkent is 2011-ben. Leginkább az autó-, lakásvásárlás, felújítási vagy üdülési célú megtakarítások szorultak érezhetően vissza az utóbbi években, de kevesebben gondolhatnak most arra, hogy műszaki cikk vásárlása céljából tegyenek félre” – fűzte hozzá a szakember.

(Forrás: GfK Hungária)

Legkedveltebbek továbbra is a bankbetétek

A bizonytalan gazdasági környezet felértékeli a biztonságot adó megtakarítási formákat - jegyzi meg a GfK közleménye. Fontos szemponttá válik, hogy a megtakarítás könnyen mozgósítható legyen, éppen ezért továbbra is vezető megtakarítási forma a bankbetét, amit 2011-ben a megtakarítók több mint 60 százaléka választott. Ezzel szemben csökkent az életbiztosítások és az önkéntes nyugdíjalapok népszerűsége, a tavalyi évben ugyanis csak a megtakarítással rendelkezők egynegyede rendelkezett az említett két forma valamelyikével. Minden hatodik személy pedig az "otthon, párnában" opciót jelölte meg, tehát a félretett összegeket készpénzben halmozza fel. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor megfigyelhető tendencia, hogy az ezt a formát választók aránya lassan, de csökken, hiszen egyre többen felismerik, hogy ebben az esetben a kamatoktól elesnek.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!