<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Barack Obama amerikai elnök szombaton aláírta az adósságlimit emeléséről szóló törvényt, s ezzel lekerült a napirendről egy politikailag igen kényes ügy a félidős kongresszusi választások előtt.

A képviselőház kedden 221:201 arányban, a szenátus pedig szerdán 55:43 arányban szavazta meg, hogy a kormányzat 2015. március 15-ig figyelmen kívül hagyhatja a 17 200 milliárd dolláros limitet, azaz az állam teljesítheti kifizetési kötelezettségeit. Március 16-án ismét aktiválják az adósságplafont, mégpedig az addig az időpontig elért szinten.

Az elnöknek és a demokratáknak fontos győzelem, hogy a republikánusok az adósságplafon emeléséért cserébe nem tudtak engedményeket kicsikarni. A képviselőházi republikánusok konzervatív szárnya eredetileg ismét a deficit csökkentését célzó feltételekhez kívánta kötni az adósságlimitről szóló határozat támogatását, de Obama és a demokraták ezt elutasították. John Boehner, a szövetségi alsóház republikánus elnöke kedden jelentette be, hogy pártja a szükséges szavazatmennyiség híján nem gördít akadályokat a szavazás elé.

A Boehner által bejelentett döntés szakítást jelent az ellenzéki pártnak a pénzügyi kérdésekben az elmúlt három év során folytatott konfrontatív taktikájával, amely októberben a szövetségi kormányzat 16 napig tartó részleges megbénulásához vezetett.

A republikánusoknak ez a taktikája 2011-ben ahhoz a - részleteiben később módosított - megállapodáshoz vezetett, amelynek értelmében tíz év alatt mindenre kiterjedően, 2100 milliárd dollárral kell csökkenteni a kiadásokat. A technikai csőddel fenyegető konfrontáció nyomán a Standard & Poor's hitelminősítő először rontotta le az Egyesült Államok legjobb, AAA osztályú besorolását.

A szövetségi kormányzat októberi részleges leállása komoly presztízsveszteséget okozott a Republikánus Pártnak, amelynek törvényhozási képviselői nem akartak újabb kockázatot vállalni a novemberi választások előtt. Elemzők egybehangzó véleménye szerint a fejlemény jelentős győzelem a demokraták számára.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.