<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Oda jutottunk, hogy 10 millió emberből valamivel több mint 4 millió 100 ezer dolgozik, és mindannyian fizetünk adót; ez azt jelenti, hogy többen toljuk a szekeret, mint ahányan ülünk rajta - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Szolnokon, a Béres Gyógyszergyár Zrt. új gyógyszergyártó részlegének avatásán.

A beruházás összköltsége meghaladja a félmilliárd forintot.

A miniszterelnök, párhuzamot vonva a Béres család munkássága és mindenkori magyar kormányok munkája között, kijelentette: 2010 után a magyar kormánynak az a feladat jutott, hogy felerősítse a legyengített Magyarországot.

Az ország lábra állításához elsősorban arra volt szükség, hogy növelni tudják Magyarország ellenálló képességét.

2010-ben a helyzet úgy festett, hogy élt itt 10 millió ember, ebből dolgozott 3 millió 600 ezer és adót fizetett 1 millió 800 ezer, ez az összeomlás biztos receptje - mondta. Hozzátette: az út elején tartunk, akkor lehet végleg megszilárdultnak mondani a magyar gazdaságot, ha legalább ötmilliónyian dolgoznak.

Olvassa el cikkünket arról, hogy miként jött ki az 1,8 millió adófizető a kormánynak - Trükkös: ezért volt csak 1,8 millió adófizető Orbán szerint.

Kiemelte: az áremelkedéseket megfékezték, a rezsiköltségeket letörték, és egyre több, sok százezer családot mentenek ki a hitelcsapdából.

Kitért arra, hogy az Európai Unióval a közelmúltban aláírt megállapodás új korszakot nyit a gazdaság történetében, lehetővé teszi a legújabb kor legnagyobb gazdaságfejlesztési programját: a források 60 százalékát a magyar gazdaságba fektetik be. Úgy, hogy abból a Magyarországon nagynak, de Európában középméretűnek számító magyar vállalatok - köztük a Béres is - kellő súllyal részesedhetnek.

Kijelentette: a Béres átadásra kerülő új üzemrésze egy sikeres magyar vállalat fejlődésének újabb állomása, a Béres Zrt. 10 fős családi vállalkozásból 300 fős vállalatcsoporttá fejlődött. A Béres név mára a magyarok gondolkodásában az egészség szinonimája lett, tízből kilenc magyar a márkanévhez az egészséget társítaná, ennél nagyobb elismerés nem kell egy gyógyszeripari vállalatnak - mondta.

"Béres József felfedezése a 1970-es és 80-as évek Magyarországán a ma divatos kifejezéssel élve rendkívül "unortodoxnak" tűnt, ő azonban vállalta a harcot, átküzdötte magát a meg nem értés, az irigység, és a kuruzslás vádjának tüskebokrain" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: munkásságát Széchenyi díjjal tüntették ki, a Béres csepp pedig 2013-ban hivatalosan is bekerült a hungarikumok közé.

Kifejtette: Béres József szellemi teljesítménye hozzájárult, hogy az ország meg tudja őrizni szellemi súlyát és javítani tudja az életminőséget. Szükségünk van ezekre a "népi tehetségekre" - hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor bejelentette: az üzemavatást megelőzően három témáról tárgyaltak vendéglátóikkal. Így a Béres Gyógyszergyárral újabb termelőüzem építésének lehetőségeiről esett szó, a magyar állam 300 hektárnyi földterületet ad át a szolnoki ipari park bővítéséhez, valamint költségvetési forrásból megoldják, hogy a választási ciklus végéig a megyeszékhely autópályán vagy autóúton a fővárosból elérhető legyen.

Béres József, a gyógyszergyár elnöke édesapjáról, Béres Józsefről, az agrármérnökből vált kutatóról elmondta: hosszú és kitartó munkájának betetőzéseként 1972-ben született meg legendás találmánya, a Béres Csepp. Felidézte, amikor 25 éve létrejött a Béres Részvénytársaság, a fő cél az volt, hogy váljék gyógyszerré a találmány. A készítmény 2000-ben gyógyszer lett és ma az immunerősítő gyógyszerpiac vezető terméke.

Szalay Ferenc (Fidesz) polgármester azt emelte ki, hogy a rendszerváltás után a munkanélküliek ezreivel küzdő Szolnok az önbizalmát kapta vissza azzal, hogy a Béres gyógyszergyár a városba költözött. A gyáralapító Béres József nevét és emlékét a településen sétány, Csepp park őrzi.

A Béres Rt. 1995-ben vásárolta meg a megyei gyógyszertári központ volt épületegyüttesét, azóta ott gyártja 74 féle termékét.

A gyógyszergyárban 1999-ben 500 millió forintos beruházást hajtottak végre, a cég mára a legnagyobb magyar tulajdonú gyógyszergyár lett. A feldolgozott alap- és csomagolóanyag együttes mennyisége eléri az évi 600 tonnát. A helyben foglalkoztatottak száma a kezdeti 64-ről kétszáz fölé emelkedett.

MTI