TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A vártnál is jobban működik a magyar kormány deficitcsökkentő programja, a költségvetés szerkezeti reformjának kilátásait azonban a kormánypártok most már érzékelhető "reformfáradtsága" rontja - áll az egyik vezető londoni befektetési ház, a Goldman Sachs (GS) pénteki térségi elemzésében, amely jelentősen visszaveszi a cég idei és jövő évi magyarországi államháztartási deficit-előrejelzését.

A globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által kéthetente összeállított átfogó feltörekvő piaci elemzések pénteken közölt legújabb kiadása a Magyarországról szóló fejezetben azt írja: a költségvetési fegyelem és a bevételnövekedés mértéke egyaránt jobb, mint amit a ház korábban várt. A GS ezért az idei (ESA-szabvánnyal számolt) államháztartási hiányprognózisát 6,4 százalékról 6,1 százalékra, a jövő évit 5 százalékról 4,5 százalékra szállítja le.

Valószínűtlen ugyan, hogy 2008-ban a kormány sok új költségvetési intézkedéssel állna elő, de a visszafogott költekezés és a bevételek folytatódó növekedése így is a hiány további csökkenését fogja eredményezni.

A költségvetési oldal következő másfél évét övező derűlátással szemben azonban a ház "aggodalommal szemléli" a szerkezeti oldalon érzékelhető reformfáradtságot, amelynek részben a kormánypártok népszerűtlensége az oka. Bármely nagyszabású, politikailag nehezen kivitelezhető szerkezeti reformprogramra már csak jövőre van lehetőség, utána "bezárul ez az ablak", áll a Goldman Sachs elemzésében.

Még mindig túl nagyok az állami kiadások

A befektetési csoport szerint ugyanakkor a szerkezeti reformok még messze nincsenek befejezve, és az állami kiadások aránya is még mindig túl magas, meghaladja a GDP-érték 50 százalékát. Az egyes már bevezetett intézkedésekről jövőre tartandó népszavazás is valószínűleg "eltérítő hatással" jár, és tovább gyengítheti a kormány elszántságát, áll a pénteki londoni elemzésben.

A Goldman Sachs nem először ír a távolabbi költségvetési kilátásokat rontó "reformfáradtságról", amely más nagy londoni házak szerint a kelet-európai EU-térség egészére is jellemző.

A növekedési kilátásokról a Goldman Sachs pénteki elemzése azt írta: a magánszektorbeli beruházási tevékenység "nagyon gyenge", a nettóexport-komponens azonban a vártnál nagyobb mértékben javult, részben éppen a beruházásokhoz kapcsolódó import gyengesége miatt.

A GS előrejelzése szerint az éves összevetésű GDP-növekedés a negyedik negyedévben fogja elérni a mélypontját, 2 százalék körüli értéken; a ház elismeri, hogy ez a londoni konszenzus alatti prognózis. A beruházások gyengesége azonban - mivel korlátozólag hat a hasznosítható termelési kapacitásra - felveti azt a kockázatot, hogy a növekedés még jövőre is lanyha lesz, áll az elemzésben.

Jövőre 2,7 százalékos GDP-növekedés várható

A Goldman Sachs 2007 egészére 2,3, 2008-ra 2,7 százalékos magyarországi GDP-növekedéssel számol. Ezek egyébként már emelt előrejelzések, mivel a ház korábbi becslése 2, illetve 2,4 százalékos idei és jövő évi növekedést valószínűsített.

A pénzügypolitikai kilátásokról az elemzésben az áll, hogy az MNB - jóllehet várhatóan óvatos marad az alapállása - a GS várakozása szerint a jelen enyhítési ciklusban még 1,25 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, amivel 2008 első negyedére 6,5 százalékig süllyed a jegybanki alapkamat.

Az infláció a márciusi 9 százalékos tetőzésről szeptemberre - a bázishatások belépésével - 5 százalék körüli szintre lassul, onnan azonban már sokkal fokozatosabb lesz a csökkenés. A GS előrejelzése szerint az idei év végi infláció 5, a 2008 végi 3,9 százalék lesz Magyarországon.

MTI/Menedzsment Fórum

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.