2007. július 20. 13:51

A vártnál is jobban működik a magyar kormány deficitcsökkentő programja, a költségvetés szerkezeti reformjának kilátásait azonban a kormánypártok most már érzékelhető "reformfáradtsága" rontja - áll az egyik vezető londoni befektetési ház, a Goldman Sachs (GS) pénteki térségi elemzésében, amely jelentősen visszaveszi a cég idei és jövő évi magyarországi államháztartási deficit-előrejelzését.

A globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által kéthetente összeállított átfogó feltörekvő piaci elemzések pénteken közölt legújabb kiadása a Magyarországról szóló fejezetben azt írja: a költségvetési fegyelem és a bevételnövekedés mértéke egyaránt jobb, mint amit a ház korábban várt. A GS ezért az idei (ESA-szabvánnyal számolt) államháztartási hiányprognózisát 6,4 százalékról 6,1 százalékra, a jövő évit 5 százalékról 4,5 százalékra szállítja le.

Valószínűtlen ugyan, hogy 2008-ban a kormány sok új költségvetési intézkedéssel állna elő, de a visszafogott költekezés és a bevételek folytatódó növekedése így is a hiány további csökkenését fogja eredményezni.

A költségvetési oldal következő másfél évét övező derűlátással szemben azonban a ház "aggodalommal szemléli" a szerkezeti oldalon érzékelhető reformfáradtságot, amelynek részben a kormánypártok népszerűtlensége az oka. Bármely nagyszabású, politikailag nehezen kivitelezhető szerkezeti reformprogramra már csak jövőre van lehetőség, utána "bezárul ez az ablak", áll a Goldman Sachs elemzésében.

Még mindig túl nagyok az állami kiadások

A befektetési csoport szerint ugyanakkor a szerkezeti reformok még messze nincsenek befejezve, és az állami kiadások aránya is még mindig túl magas, meghaladja a GDP-érték 50 százalékát. Az egyes már bevezetett intézkedésekről jövőre tartandó népszavazás is valószínűleg "eltérítő hatással" jár, és tovább gyengítheti a kormány elszántságát, áll a pénteki londoni elemzésben.

A Goldman Sachs nem először ír a távolabbi költségvetési kilátásokat rontó "reformfáradtságról", amely más nagy londoni házak szerint a kelet-európai EU-térség egészére is jellemző.

A növekedési kilátásokról a Goldman Sachs pénteki elemzése azt írta: a magánszektorbeli beruházási tevékenység "nagyon gyenge", a nettóexport-komponens azonban a vártnál nagyobb mértékben javult, részben éppen a beruházásokhoz kapcsolódó import gyengesége miatt.

A GS előrejelzése szerint az éves összevetésű GDP-növekedés a negyedik negyedévben fogja elérni a mélypontját, 2 százalék körüli értéken; a ház elismeri, hogy ez a londoni konszenzus alatti prognózis. A beruházások gyengesége azonban - mivel korlátozólag hat a hasznosítható termelési kapacitásra - felveti azt a kockázatot, hogy a növekedés még jövőre is lanyha lesz, áll az elemzésben.

Jövőre 2,7 százalékos GDP-növekedés várható

A Goldman Sachs 2007 egészére 2,3, 2008-ra 2,7 százalékos magyarországi GDP-növekedéssel számol. Ezek egyébként már emelt előrejelzések, mivel a ház korábbi becslése 2, illetve 2,4 százalékos idei és jövő évi növekedést valószínűsített.

A pénzügypolitikai kilátásokról az elemzésben az áll, hogy az MNB - jóllehet várhatóan óvatos marad az alapállása - a GS várakozása szerint a jelen enyhítési ciklusban még 1,25 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, amivel 2008 első negyedére 6,5 százalékig süllyed a jegybanki alapkamat.

Az infláció a márciusi 9 százalékos tetőzésről szeptemberre - a bázishatások belépésével - 5 százalék körüli szintre lassul, onnan azonban már sokkal fokozatosabb lesz a csökkenés. A GS előrejelzése szerint az idei év végi infláció 5, a 2008 végi 3,9 százalék lesz Magyarországon.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.