Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Londoni pénzügyi elemzői vélemények szerint több okból is hatástalannak bizonyulhat az euróövezeti jegybank (EKB) infláció- és gazdaságélénkítési céllal kezdett mennyiségi enyhítési ciklusa.

A Standard & Poor's elemzése szerint tény, hogy az 1100 milliárd euró értékűre tervezett eszközvásárlási program indulásával visszatért a gazdasági derűlátás az euróövezetben.

A részvénypiaci árfolyamok megugrottak: a Euro Stoxx 50 index 17 százalékkal emelkedett az év eleje óta. A hitelkondíciók folyamatosan enyhülnek, megállt a magánszektorba áramló bankhitelek csökkenésének 2012 közepe óta töretlen folyamata. A befektetőket láthatólag még az ismét egyre intenzívebb görög válság és annak lehetséges euróövezeti járványhatásai sem izgatják.

Mindemellett az euró nominális effektív reálárfolyama csaknem 10 százalékkal gyengült az év eleje óta, ami jelentősen javította a versenyképességet és felhajtóerőt adott az inflációs várakozásoknak - áll a Standard & Poor's csütörtöki londoni elemzésében.

A cég szerint azonban ha az euróövezet továbbra sem kezeli a növekedést évek óta hátráltató szerkezeti problémákat, az EKB mennyiségi enyhítési ciklusához fűzött remények elenyészhetnek.

A Standard & Poor's elemzői kiemelik, hogy még az EKB nemrégiben felfelé módosított előrejelzése is csak 1,5 százalékos idei euróövezeti gazdasági növekedéssel számol, ami alig a fele a brit és az amerikai gazdaságban 2015-re várt növekedési ütemnek, és jóval elmarad az 1996 és 2005 között mért 2,1 százalékos éves euróövezeti növekedési átlagtól is.

A hitelminősítő szerint több olyan ok is van, amelyek miatt a valutaunió képtelen elérni korábbi hosszú távú növekedési potenciálját.

Ezek egyike a globalizációs folyamat lelassulása, és ebből eredően a mind mélyebb munkamegosztásból és szakosodottságból származó hatékonysági előnyök visszaszorulása.

A globalizáció hatékonysági hozadékainak fő közvetítő csatornája a nemzetközi kereskedelem, amely a globális pénzügyi válság előtti években, 1999-2007 között éves átlagban 7 százalékkal - a világgazdaság növekedési ütemét 1,6-szeresen meghaladó ütemben - bővült.

A 2011-2013-as időszakban azonban a világkereskedelem éves átlagos növekedési üteme 4,2 százalékra lassult; ez már csak az 1,16-szorosa az ugyanezen idő alatt mért globális GDP-növekedésnek.

A világátlagon belül az euróövezet külkereskedelme még nagyobb mértékben visszaesett: az 1999-2007 között mért 5,5 százalékos éves átlag után a 2011-2013-as időszakban csak 2,4 százalékkal bővült évente.

Ebből az a következtetés vonható le, hogy az euróövezet mind kevésbé van kitéve a globalizáció hatásainak - különösen importoldalon -, és ha ez a folyamat tartós marad, akkor valószínűtlen, hogy megismétlődik a globalizáció táplálta szakosodás, amely a pénzügyi válság előtt prominens eleme volt a növekedésnek - áll a Standard & Poor's elemzésében.

A hitelminősítő megállapítja azt is, hogy a monetáris politika önmagában egyébként sem tud tartós növekedést és fenntartható foglalkoztatási helyzetet teremteni. Ráadásul a jelenlegi kedvező piaci környezet - a történelmi mélységekben járó kötvényhozamok, az alacsony olajárak és az euró gyengesége - "elbizakodottá" teheti az euróövezet gazdaságpolitikai döntéshozóit, akik kísértést érezhetnek arra, hogy a gazdasági aktivitás idei mérsékelt élénkülését a szükséges reformok teljesüléseként értelmezzék - fogalmaznak az S&P elemzői.

A cég szerint ebben az összefüggésben az EKB gazdaságstabilizálási erőfeszítései - ha a mennyiségi enyhítési ciklus hatásai is hozzájárulnak az "elégedettségi" érzethez - hosszú távon akár a szándékolttal ellentétes eredményt is hozhatnak.

Az EKB eszközvásárlási programjának hatékonyságával kapcsolatban más nagy londoni házak is kétségeket fogalmaztak meg.

A Capital Economics szerint az EKB mennyiségi enyhítési programjának tervezett mérete az euróövezet hazai össztermékéhez mérve a fele a Federal Reserve, illetve a Bank of England - a brit jegybank - által végrehajtott eszközvásárlási programok GDP-arányos méretének.

A Bank of England az eddig végrehajtott 375 milliárd fontos (160 ezer milliárd forintos) mennyiségi enyhítéssel az éves brit GDP-érték 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a brit gazdaságba.

A Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának értéke megközelíti az Egyesült Államok hazai össztermékének 25 százalékát.

A Capital Economics londoni elemzői szerint ennek alapján valószínűtlen, hogy az EKB mennyiségi enyhítési ciklusa "repülőstartot" adna az euróövezeti növekedésnek, és az sem remélhető, hogy gyógyírként szolgál az euróövezet szélesebb körű politikai és szerkezeti hibáira, amelyek továbbra is lassítják a gazdasági növekedést és magasan tartják a deflációs kockázatot.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.