<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Az NGM-ben nem lettek boldogtalanok attól, hogy elkerül tőlük a szerencsejáték-felügyelet.

Információink szerint nem okozott megrázkódtatást a nemzetgazdasági tárcánál, hogy egy nemrég benyújtott salátatörvény alapján a szerencsejáték-felügyeleti tevékenység átkerül a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. A 2018-as költségvetést megalapozó javaslat értelmében az adóhatóságért felelős miniszter feladatokat ad át a szerencsejáték-felügyeletért felelős miniszternek, de szabályozási ügyekben továbbra is a József nádor téren születnek meg a döntések.

Zsetonok a kaszinóban. Ki lesz a nyerő? 

A javaslat nyilvánosságra kerülése után felvetődött, hogy új kormánytag kinevezésére készül Orbán Viktor. Az előterjesztésből ugyanis nem volt világos, hogy ki lesz a felügyeleti jogok gazdája. Utóbb aztán kiderült, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, illetve annak vezetője, Seszták Miklós. (Az adóhatóságért felelős miniszter a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítója, Varga Mihály.)

Úgy tudjuk, az NGM-ben nem élik meg veszteségként az átrendezést. A terület kontrollját soha nem érezte igazán testhezálló feladatnak az apparátus. Még szakmai érvet is lehet találni a módosításhoz: a netes felületen elérhető szerencsejátékok blokkolását ugyan elrendelhette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, de a végrehajtás ellenőrzése eddig is a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság feladata volt. S bár az NMHH autonóm kögigazgatási szervezet, saját költségvetéssel, de az általa felügyelt hírközlési terület egyértelműen a Seszták-tárca tevékenységi köréhez áll legközelebb.

A módosító csomag egyébként az internetes oldalak blokkolásában menetében is változást hoz. A jövőben az eddigi 15 nap helyett mindössze 3 napig kell az erről szóló határozatot az illetékes hatóság honlapján közzétenni. Vagyis lényegesen rövidebb lesz az idő, ami alatt a határozat kézbesítését megtörténtnek tekinti a hatóság.

Rossz nyelvek szerint azonban más összefüggések is állhatnak a módosítási tervek mögött. Seszták kapcsolati hálójában szerepel olyan személy, akinek érdekeltsége van a magyar kaszinóüzletben. Ahogy azt januári cikkünkben megírtuk, a győri, illetve a pécsi kaszinók koncessziós jogával rendelkező Treff-Klub Kft. egyik tisztségviselője a miniszter ismerőse. Az ügyvezető Kruppa Zsolt András feleségének, valamint a miniszter hitvesének közös vállalkozása volt.

Egy biztos, jól fognak járni, akik munkát kapnak az új felügyeleti hatóságnál. Az illetményüket ugyanis úgy szabályoznák, hogy az nem haladhatja meg a nemzetgazdasági átlagos havi bruttó kereset tizszeresét. A KSH szerint az év elején 274 800 forint volt a havi bruttó átlagkereset, vagyis a hatóság munkatársait 

Az átszervezés előkészítése közben az NGM szigorításra készül a szerencsejáték-piacon. Varga Mihály miniszter a minap jelentette be, hogy bevezetik az online pénztárgépeket a kaszinókban. Az előttünk álló egy-másfél évben kerülher erre sor. Korábban is szó volt már arról, hogy erre a piacra is ki kellene terjeszteni az online pénztárgépeket, de ezt eddig nem tartotta fontosnak a kormányzat.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.