<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A kisvárdai cége nem fizetett osztalékot.

Lázár János után egy másik kormánytag is osztalék nélkül marad idén. A Miniszterelnökséget vezető miniszternek minimális érdekeltsége van egy családtagja által irányított mezőgazdasági vállalkozásban, Seszták Miklós fejlesztési miniszter ellenben egyszemélyes tulajdonosa a Ramiris Autó Kft.-nek.

Seszták Miklós 

A cég egy időben bőven szolgált témával a sajtónak, üzleti összefonódásait igyekezett feltérképezni a sajtó. Ebben szerepelt olyan uniós támogatással megvalósuló fejlesztés, melyben az érintett vállalati kör off-shore bejegyzése miatt kérdésessé vált, hogy egyáltalán élhettek volna-e az uniós forrásszerzési lehetőséggel.

A viharos napok azonban elmúltak, s ma már a Ramiris egyike a megannyi, autókereskedelemmel foglalkozó vállalkozásnak. A cég a tavalyi évet 4,5 millió forintos adózott eredménnyel zárta, az egy évvel korábbi 4,1 milliós eredmény után. Mindezt úgy érték el, hogy az árbevételük elég komoly mértékben megnőtt, 198 millióról 280 millióra nőtt a forgalmuk. Csakhogy közben a költségek is hasonlóan lendületesen emelkedtek - az anyagjellegű ráfordításaik 185 millióról 266 millióra híztak - így az eredményen nem tudott nyomot hagyni a növekvő értékesítés.

A Seszták egyszemélyes tulajdonában lévő vállalkozás végül úgy döntött, hogy az eredményt nem fizetik ki osztalékként, hanem az eredménytartalékba helyezik. A beszámoló szerint a vállalkozás vagyoni és pénzügyi helyzetét jónak értékelte a menedzsment.

Az elmúlt években egyébként az eredmény mindig az eredménytartalékba került, melynek állománya tavaly év végén minuszos volt (-32,4 millió forint), vagyis a társaság osztalékpolitikáját vélhetően ez a helyzet határozza meg.

A többi kormánytag nem jelezte vagyonnyilatkozatában, hogy céges érdekeltségeik lennének. Ha lehet ilyen jelzőt aggatni valakire, akkor a cégkirály minden bizonnyal Pintér Sándor lenne. A belügyminiszter azonban időközben megvált a tulajdonában volt társaságoktól.Hogy mekkora pályán játszott, azt jól jelzi, hogy a legutóbbi vagyonnyilatkozatában egy 500 milliós tételt tüntetett fel, mint ki nem elégített követelést, amely a cége eladásának be nem folyt vételár-részletet takarta.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.