2p

A szoftverek gyártójának igazolása kell az ilyen módon kiállított számlák használatához. Ebben azt kell igazolni, hogy a program eleget tesz a hatályos adószabályoknak.

Minden vállalkozásnak, amely számítógépes szoftverrel állít elő számlát, a szoftver gyártójától a nevére szóló nyilatkozattal kell rendelkeznie arról, hogy az általa használt szoftver illetve szoftververzió az éppen hatályos számlázási és adójogszabályoknak eleget tesz - hívja fel a figyelmet a Számadó Kft. a Pénzügyminisztérium egyik, január 1-jétől hatályos rendeletére sajtóközleményében.

A vállalkozás csak ennek a nyilatkozatnak a birtokában készíthet olyan számlát, amelyet az adóhatóság adóigazgatási bizonylatként elfogad. A tapasztalatok szerint az adóhatósági ellenőrzéskor nemcsak a vállalkozás által kibocsátott (bevételi) számlákat vizsgálják, hanem a befogadott (költség) számlákat is. Ennek során előfordulhat, hogy ha a számla kibocsátója nem igazolja a szoftver megfelelőségét, akkor a lekönyvelt szállítószámlákat az adóhatóság nem fogadja el, a könyvelésből kiemeli és adóhiányt állapít meg.

A PM rendelet értelmében az adóhatóság ilyen gyakorlatát 2008. január 1. után nem is lehet megtámadni, tehát a számla befogadója is felelőssé tehető a nem megfelelően kiállított számláért, így mindenkinek fokozottan figyelnie kell erre - hangsúlyozza a társaság.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!