<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A szoftverek gyártójának igazolása kell az ilyen módon kiállított számlák használatához. Ebben azt kell igazolni, hogy a program eleget tesz a hatályos adószabályoknak.

Minden vállalkozásnak, amely számítógépes szoftverrel állít elő számlát, a szoftver gyártójától a nevére szóló nyilatkozattal kell rendelkeznie arról, hogy az általa használt szoftver illetve szoftververzió az éppen hatályos számlázási és adójogszabályoknak eleget tesz - hívja fel a figyelmet a Számadó Kft. a Pénzügyminisztérium egyik, január 1-jétől hatályos rendeletére sajtóközleményében.

A vállalkozás csak ennek a nyilatkozatnak a birtokában készíthet olyan számlát, amelyet az adóhatóság adóigazgatási bizonylatként elfogad. A tapasztalatok szerint az adóhatósági ellenőrzéskor nemcsak a vállalkozás által kibocsátott (bevételi) számlákat vizsgálják, hanem a befogadott (költség) számlákat is. Ennek során előfordulhat, hogy ha a számla kibocsátója nem igazolja a szoftver megfelelőségét, akkor a lekönyvelt szállítószámlákat az adóhatóság nem fogadja el, a könyvelésből kiemeli és adóhiányt állapít meg.

A PM rendelet értelmében az adóhatóság ilyen gyakorlatát 2008. január 1. után nem is lehet megtámadni, tehát a számla befogadója is felelőssé tehető a nem megfelelően kiállított számláért, így mindenkinek fokozottan figyelnie kell erre - hangsúlyozza a társaság.

MTI/Menedzsment Fórum