3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Február 15-ig kell nyilatkozni arról, ha valaki munkáltatói adómegállapítást vagy adóhatósági adómegállapítást (adam) szeretne igénybe venni. Aki egyikre sem tart igényt, annak május 21-éig önállóan kell benyújtania bevallását az adóhatósághoz. Az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére nem kötelezett magánszemélyeknek február 15-éig kell szja-bevallásukat elkészíteniük.

Elektronikusan adózunk

Egy tavaly decemberi törvénymódosításnak köszönhetően az idén mégsem szűnt meg a munkáltatói adómegállapítás lehetősége, tehát az adam választására jogosultak továbbra is megkérhetik munkahelyüket szja-bevallásuk elkészítésére. A munkáltató azonban eldöntheti, hogy ezt vállalja-e.

Ha igen, a magánszemély március 20-áig adhatja át az adó megállapításához szükséges igazolásokat, illetve az adókedvezmények érvényesítéséhez, az önkéntes pénztári átutaláshoz szükséges nyilatkozatokat. A munkáltatónak május 21-éig kell elkészítenie az adómegállapítást és arról kiadni az igazolást a magánszemélynek. A munkáltatónak június 11-éig, elektronikus úton kell továbbítania az adómegállapítást az adóhatósághoz, a munkavállalóval pedig a legközelebbi fizetéskor, de legkésőbb június 20-áig el kell számolnia.

Ha a munkáltató nem vállalja az adómegállapítást, az adózó kérésére köteles közreműködni az adamra vonatkozó nyilatkozat továbbításában, amit március 12-éig, elektronikus űrlapon kell megtennie. Ha valakinek egyidejűleg több munkáltatója is van, nyilatkozatát annak adhatja át, aki a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezett.

Nem mindenki kérhet adamot

Az adamot kérő nyilatkozatot február 15-éig közvetlenül az adóhatósághoz is be lehet nyújtani. Aki az okmányirodában regisztráltatta magát, az internetes program segítségével kitöltött nyilatkozatot elektronikus úton is benyújthatja. Az APEH május 21-éig postázza az elkészített adóbevallást a magánszemély részére. Az adóhatóság által megállapított adókülönbözetet június 20-áig kell megfizetni, s eddig az időpontig utalja ki az adóhatóság is a visszatérítendő adót (nyugdíjjárulékot).

Az adam választásának ugyanakkor számos kizáró oka van. Így nem kérhet például adóhatósági adómegállapítást az, aki az adóévben olyan adóköteles társadalombiztosítási ellátást (táppénzt, gyed-et stb.) kapott, amelyet nem a munkáltatója, hanem az OEP valamely kirendeltsége folyósított, vagy aki az adóévben adóköteles munkanélküli ellátást kapott. Kizárták az adamból azokat is, akik felsőoktatási tandíj vagy számítógép vásárlására tekintettel adókedvezményt kívánnak érvényesíteni, nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozat alapján adójuk átutalásáról kívánnak rendelkezni, vagy olyan bevételt is szereztek, amelyre az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerinti adózást választották.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!