Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A fuvarozók havonta csúcsidőben 100-150 ezer megrendelést nem tudnak felvenni, ezért növelni kell a számukat a BKIK ipari tagozatának elnökségi tagja, Zsabka Zsolt szerint.

A taxisok átlagosan 14 százalékos tarifaemelésről szóló javaslatot nyújtottak be a fővárosi önkormányzathoz – árulta el az mfor-nak Zsabka Zsolt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ipari tagozatának elnökségi tagja. A BKIK felkarolta a taxis szövetség kezdeményezését, amint azt a múlt heti Taxi Expón bejelentették.

A 14 százalékos emelést a 9 kilométerre - ennyi az átlagos szállítási távolság - vetített tarifák szerint kérik megállapítani, de alapesetben legalább 10 százalékos emelésre lenne szerintük szükség. Zsabka Zsolt arra emlékeztetett, hogy a legutolsó tarifaemelésre 4 éve került sor, s ha ezt összevetjük a budapesti vállalkozásoknál mérhető fajlagos béremelésekkel az azóta eltelt időszakban, akkor az kapjuk, hogy a 2013-as tarifaemelés a béremelések felét sem érte el.

Reagált azokra a felvetésekre is, melyek szerint azért sem elfogadható az emelkedő költségekre hivatkozniuk a taxisoknak, mert például az üzemanyagokért ma több tíz forinttal kevesebbet kell fizetni, mint 2013-ban. A benzinár a taxiszolgáltatási költség szerkezetében a 10 százalékot sem éri el, így nem a benzinár változása kell, hogy meghatározó legyen az egységes tarifa mértékének meghatározásakor – mondta portálunknak.

Szerinte a budapesti taxis szolgáltatás színvonala az európai élvonalba tartozik, miközben a díjak az európai középnek felelnek meg. A budapesti taxis társaságok mindegyike rendelkezik innovatív applikációval, amely megkönnyíti - felgyorsítja – a szolgáltatás igénybevételét – közölte.

A piaci zavarra utal szerinte, hogy havonta csúcsidőben mintegy 100-150 ezer megrendelést nem tudnak felvenni a budapesti taxisok. Növelni kell tehát a személyfuvarozók számát, s egy magasabb tarifa vonzóbbá teheti ezt a szakmát.

A kamara kapcsán minden bizonnyal a hozzájárulási kötelezettség ugrik be elsőre a vállalkozóknak. Az évi 5000 forintos díj bevezetésének nem örültek az érintettek. Vajon mostanra sikerült elfogadtatni a vállalkozókkal, hogy fizetniük kell? – kérdeztük Zsabka Zsoltot, mint ahogy arra is kíváncsiak voltunk, hogy tudnak-e a vállalkozások a díjért kínált kamarai szolgáltatásokról, igénybe veszik-e azokat. A tagozat elnökségi tagja szerint a regisztrációs díjat nem elfogadtatni kell, hanem olyan szolgáltatást – értéket – kell nyújtani, ami miatt azt gondolja a vállalkozó, hogy megéri fizetni. Az a feladatunk, hogy minél többen használják ezeket az ingyenes kamarai szolgáltatásokat - közölte, hozzátéve, hogy ebben sikerült nagyot lépniük az év eleje óta. Arra figyelnek, hogy olyan szolgáltatások is megjelenjenek a kínálatukban, amit a vállalkozók igényelnek. A paletta tehát szélesedni fog.

Zsabka szerint sok olyan szolgáltatást nyújtanak már most is, amelyek esetleg elkerülik a vállalkozók figyelmét, pedig nagyon hasznosak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal például egy olyan együttműködési megállapodást kötöttek tavaly december 19-én, amely alapján a BKIK hamarabb értesül az adóváltozásokról, ellenőrzési szabályokról és eljárásokról. A kamarai tanácsadók rendelkezésre állnak, ám erről nagyon kis számban tudnak a vállalkozók.

Szóba hoztuk az olimpia ügyét. Korábbi értesülésünk szerint a kormány nem tett le végleg arról, hogy kandidáljon, de megvárják a megfelelő időt a pályázat benyújtására. Zsabka szerint a kamara ipari tagozata támogatja az olimpia megrendezését. Ez hatalmas lehetőség lenne a vállalkozások számára, mindannyian részesülni tudnánk az előkészítés és a rendezés sikeréből – mondta portálunknak. Itt, a kamarában minden lehetőséget meg kell ragadnunk, amely segíti a vállalkozók előre jutását - emelte ki.

Az elmúlt időszakban különböző hírek jelentek meg a BKIK belső ügyeiről, konfliktusairól. Erről Zsabka Zsolt azt mondta, hogy az apparátus létszámában a rosszindulatú pletykák ellenére elenyésző volt a változás, csupán 4 fővel dolgoznak többen, viszont átszervezést hajtottak végre. Az új vezetés Krisán László irányításával arra törekszik, hogy felgyorsuljon a kamarai belső ügyintézés és hogy az apparátus támogassa a tisztségviselők munkáját. Az elmúlt viharain túl kell lenni, mert a vállalkozók nem kíváncsiak a balhéra. Most minden lehetőségünk adott, hogy egy jól működő és stabil hátteret adó kamara legyünk - mondta.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.